Škvarková bábovka od Jiřiny Horňákové z Ostravy vám provoní domov a potěší v ústech
Díky mletým škvarkům je bábovka vláčná. Čokoláda, skořice a rum zase přidají na vůni a chuti. Je to balzám na duši. S paní Horňákovou jsme si užili pohodové pečení v její domácí kuchyni a poslali její recept do letošního finále.
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 1 lžička mleté skořice
- 380 g moučkového cukru
- 300 g mletých škvarků
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 g čokolády
- 250 ml mléka + 3 lžíce
- 4 lžíce rumu
- máslo na vymazání
- mouka na vysypání
Postup
Do mísy nasypeme moučkový cukr spolu s vanilkovým cukrem. Přidáme 6 žloutků a vše společně v robotu vyšleháme do pěny.
K pěně přidáme najemno umleté škvarky, šťávu a kůru z 1 citronu, mletou skořici a 3 lžíce mléka. Směs zamícháme v robotu.
Přilijeme 250 ml mléka a přisypeme mouku a opět vše zamícháme. Během míchání přidáme rum, kypřicí prášek do pečiva a nastrouhanou čokoládu.
Stranou ušleháme sníh ze 6 bílků, který na závěr opatrně vmícháme do těsta.
Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45–60 minut podle druhu formy.
Jiřina Horňáková
Recept na škvarkovou bábovku získala od své sousedky, která ho našla v kuchařce své babičky. Od té doby bábovku peče, protože je moc dobrá.
Kromě bábovky nám paní Horňáková dopředu upekla i skvělé kynuté koláčky s tvarohem a pikantní marmeládou. Užili jsme si pohodové pečení v kuchyni jejího bytu v nádherném domě ve stylu socialistického realismu.
Podívali jsme si i do pokoje, kde skládá s nadšením puzzle. Je to její oblíbená činnost, při které poslouchá i vysílání Českého rozhlasu.