Česneková omáčka s uzeným masem od Aleny Šubrtové je jemná a přitom chuťově výrazná

Tuto česnekovou omáčku uvaříte rychle a vychutnáte si sílu uzeného vývaru a jemnost česneku, který ji ovoní a dodá říz. Paní Šubrtová ji vaří ráda pro svou rodinu v Mariánských Lázních.

Ingredience
  • 1,2 kg uzené šunky od kosti
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 60 g másla
  • 1 panák oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 750 ml vývaru z uzeného masa
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • špetka pepře
  • Na ozdobení:
  • oříšek másla
  • 6 stroužků česneku

Postup

Nejprve dáme vařit uzené maso ponořené ve vodě do tlakového hrnce. Vaříme asi 30 minut. Cibuli a česnek mezitím nakrájíme najemno.

Po uvaření uzeného masa, vyjmeme celý kus masa a vývar necháme trošku vychladit.

V hrnci rozpustíme kousek másla, přilijeme trošku oleje a lehce orestujeme cibulku a česnek dosklovata. Pak směs zasypeme moukou, kterou krátce zarestujeme, aby zůstala světlá a přilijeme 750 ml vývaru.  

Nejprve méně podle požadované hustoty omáčky. Prováříme 15 minut.

Omáčku potom zjemníme smetanou, povaříme a propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem a přidáme případně kousek másla.

Stranou na pánvi si orestujeme na kousku másla 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky.

Servírujeme s plátky masa, kynutým knedlíkem a jako ozdobu použijeme plátky česneku orestované na másle.

Alena Šubrtová

Recept na česnekovou omáčku získala od své maminky, které dělávala celou řadu dalších omáček. Vaří ji ráda a miluje její jemnost.

Přivítala nás s úsměvem ve svém domě a v zimní zahradě na nás čekal výborný oběd. Podávala výborný pomalu pečený trhaný bůček s lokšemi a zelným salátem. A jako dezert přichystala malé moravské koláčky.

Měli jsme možnost poznat i její dílnu, kde šije jako švadlena nejrůznější oděvy. Celou dobu s námi byla i fenka chrta Lara a podporoval ji také její manžel.

Alena Šubrtová