Bylinkové máslo

Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.

Výhodou je také to, že přesně víte, co jste pro výrobu použili. Příprava bylinkového másla může být i zábavná. Nevěříte? Vyzkoušejte následující recept, který vám i dnes přináší dopolední Apetýt.

Budete potřebovat:

  • smetanu ke šlehání 30 %
  • pažitku
  • petržel
  • kopr
  • sůl

Postup:

  1. Smetanu vlijeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem – takové množství, aby od horního okraje zbývaly alespoň 3 cm.
  2. Sklenici dobře uzavřeme a třepeme s ní, než se oddělí pevné části od usazeného podmáslí.
  3. Máslové hrudky následně alespoň 3x propláchneme tekoucí vodou.
  4. Přidáme bylinky a sůl, dle vlastní chuti. 
  5. V lednici vydrží čerstvé bylinkové máslo jeden týden.
  6. Můžete si ovšem jeho porce zamrazit, nejlépe zabalené v pečícím papíře.

Tip: Tahle dobrota se dá vyrobit i z čerstvého mléka přímo z farmy. To musíte nalít do vysoké nádoby a nechat za pokojové teploty stát asi 12 hodin. Vytvoří se vrstva smetany, tu odebereme a dále zpracujeme tak, jak je popsáno výše.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.