Česnekové mléko
Středeční recept Apetýtu bude trochu netradiční, vyrábět totiž budeme „všelék“. Než se do toho pustíme, připomeňme si historii česneku.
Česnek se pěstoval v dávných dobách v Mezopotámii, v povodí Nilu a ve Středomoří. Používal se jako koření při přípravě pokrmů, ale také jako léčivá rostlina. Od pradávna lidé česneku připisovali léčivé vlastnosti proti nejrůznějším chorobám. Tak například římským vojákům se přiděloval česnek, aby podnítil jejich bojové nadšení, ovšem odborníci se spíše přiklání k tomu, že to bylo i hygienické opatření. Dělníci na pyramidách dostávali česnek, aby se zabránilo epidemiím.
A právě česnek budete potřebovat na výrobu nápoje, který se jmenuje se česnekové mléko.
Budete potřebovat:
- 10 stroužků česneku
- 500 ml mléka
- 250 ml vody
- 3 lžíce cukru
Vše povaříme a užíváme po lžičkách. Působí pozitivně na snížení cholesterolu i na astma.
Související
-
Zázvorovo-mrkvový životabudič
Co udělat pro své tělo, aby byla pravděpodobnost, že nemoci odolá, co nejvyšší? Dejte si nápoj, který je doslova vitamínovou bombou.
-
Jak uskladnit česnek či křen? Poradí Babské rady
Jarka Vykoupilová se v apetýtové rubrice Babské rady věnovala uskladnění a prodloužení životnosti různých potravin.
-
Cizrnový salát
Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.