Jak uskladnit česnek či křen? Poradí Babské rady
Jarka Vykoupilová se v apetýtové rubrice Babské rady věnovala uskladnění a prodloužení životnosti různých potravin.
Česnek nejlépe uskladníte tak, že každou paličku zabalíte zvlášť do novin. Vydrží do další sezóny.
Kysané zelí můžete uskladnit přes zimu i na balkóně nebo terase, stačí ho zasypat solí, ta zamezí jeho zmrznutí.
Pokud potřete vejce sádlem, vydrží vám v lednici dvojnásobně déle.
Křen nejlépe uchováte jako následující směs:
- 30 dkg křenu
- 2 dcl vody
- 1 dcl oleje
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- lžička soli
Vše rozmixujeme na kaši, dáme do skleniček a uložíme do lednice.
Související
-
A teď babo, raď! Pokračování knihy Babské rady je na světě, nabízí návody a tipy na celý rok
„Jsem sama překvapená, kolik babských rad lidé znají, předávají si, pamatují si je,“ říká moderátorka Jarka Vykoupilová, která ve vysílání představila svoji novou knihu.
-
Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
-
Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno
Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.