Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno

Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.

  • Snítky rozmarýnu svažte k sobě a použijte je coby mašlovačku na ochucení masa před grilováním.
  • Rozmarýn je výborný na ochucení hrubozrnné soli, dá se naložit do oleje a octa.
  • Osvěžující je limonáda z čerstvého rozmarýnu s přidáním meruněk, malin nebo okurky.
  • Rozmarýnem můžete ochutit lečo, polévku z rajčat nebo pokrmy z lilků. Výborně chutná také s olivami.

Vyzkoušejte tři jednoduché recepty, kde rozmarýn využijete.

Krustička s rozmarýnem

Plátky krůtího, vepřového nebo kuřecího masa obalte v mouce, vajíčku a směsi strouhanky z parmazánu, rozmarýnu a rozmixovaných vlašských ořechů. Smažte pomalu nejlépe na přepuštěném másle.

Pstruh s rozmarýnem

Dvě snítky rozmarýnu zasuňte do pstruha, přidejte plátek citronu, dva stroužky česneku. Zevnitř i zvenčí osolte, uvnitř i lehce opepřete. Pstruha pečte v troubě nebo grilujte.

Rozmarýnové víno

  • 1 l bílého vína
  • 80 g rozmarýnu

Smíchejte a v dobře uzavřené lahvi nechte 14 dní macerovat. Poté sceďte a užívejte 3x denně 100 ml. Rozmarýnové víno pomáhá na zklidnění organismu.

Na závěr jedna rada, která nepatří do kuchyně, ale do šatníku. Voňavý rozmarýn je také výborný k použití do voňavých pytlíčků, které vám provoní skříň i ochrání oblečení před moly.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...