RECEPT - Houby zapečené s brambory a vejci, Vařený candát s pikantní omáčkou a bezlepkový Hermelín s pepřem

Houby zapečené s brambory a vejci
(recept zazněl v Apetýtu 17.října 2005)
80 g másla, 1 malá cibule, 250 g čerstvých hub, mletý kmín, mletý pepř, 100 g slaniny, 3 - 4 vařené brambory, sůl, 2 vejce

Na polovině másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky pokrájené houby, mletý kmín, pepř a podusíme. Když jsou houby měkké, přimícháme k nim na kostičky pokrájenou slaninu, na kostky pokrájené vařené brambory, osolíme a lehce promícháme. Pekáč vymažeme druhou částí másla, vložíme připravenou směs, zalijeme osolenými rozšlehanými vejci a dáme zapéci do trouby. Podáváme se zeleninovým salátem

Vařený candát s pikantní omáčkou
(recept zazněl v Apetýtu 8.října 2005)
4 porce candáta, 4 dl vody, sůl, 1 dl přírodního bílého vína
Omáčka: 100 g majolky, 1 jablko, 2 lžíce jogurtu, sůl, citrónová šťáva, cukr, worcester


Přímo do majonézy nastrouháme na křenovém struhadle oloupané jablko, přidáme jogurt, dobře rozšleháme a ochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a worcesterem. Candáta opatrně uvaříme v osolené, vínem okyselené vodě, vyjmeme děrovanou lopatkou a rozdělíme na talíře. Přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.

Hermelín s pepřem (bezlepkový)
4 hermelíny, 1 lžíce černého mletého pepře, 3 lžíce másla, 1- 2 stroužky česneku, petrželka, 2-3 lžíce sekaných vlašských ořechů či mandlí

Hermelíny naplocho rozkrojíme a vydlabeme. Vydlabanou hmotu utřeme s máslem, pepřem, česnekem, ořechy a petrželkou. Naplníme půlky hermelínu, přiklopíme a dáme vychladit. Pak rozkrájíme na drobné dílky a podáváme.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.