Perníkové koření
V pondělních Babských radách jsme podrobně probrali hřebíček a zazněl i návod na domácí směs koření.
Velikonoce se pomalu blíží a vy se možná pustíte do perníčků. Na přípravu domácího perníkového koření můžete koupit koření mleté nebo celé, a teprve doma si vše umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři – a to jen takové množství, které potřebujete.
Je dobré dodržet následující pravidla:
- Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko
- Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo
- Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet
Na perníkové koření s pepřem budete potřebovat následující ingredience:
- 2 lžíce zázvoru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžíci hřebíčku
- 1 lžíci nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky anýzu
- 1/2 lžičky badyánu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Tip: Koření se hodí třeba i při přípravě omáček. Například taková trnková nebo rajská s trochou perníkového koření, tak ta má říz!
Související
-
Jablíčkový makovec
Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!
-
Banánová bábovka
Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.