Bulgur s bylinkami

Čtvrteční recept Apetýtu nabídne recept na bulgur s bylinkami. Jídlo se hodí na rychlou letní večeři, hotové je během půl hodinky.

Ingredience
  • 1 hrnek pšeničného bulguru
  • 6 cherry rajčat
  • 6 sušených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • šťáva z poloviny citrónu
  • čerstvá máta
  • libeček
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • zeleninový bujón
  • strouhaný tvrdý sýr na ozdobu

Postup:

  1. Do hrnce si dáme dvojnásobek vody než buldgru, přidáme libeček, chilli, kostku zeleninového bujonu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  2. Než se nám připraví vývar, ve kterém uvaříme bulgur, posekáme čerstvé bylinky a nadrobno nakrájíme i rajčátka.
  3. Připravený vývar přecedíme a až poté vsypeme bulgur.
  4. Vaříme 20 minut, to je čas, kdy se vývar do bulguru výborně vstřebá a až poté se vmíchají bylinky, rajčata a citrónová šťáva, vše pod pokličkou dusíme dalších 10 minut.
  5. Hlídáme, aby jídlo mělo konzistenci rýže, ne kaše.
  6. Kdo by si chtěl přece jen přidat maso, může si vyrestovat kuřecí prsní řízek, který na kostičky nakrájí a přidá na závěr do směsi.
  7. Na talíři ozdobíme jídlo strouhaným sýrem a zeleninovu oblohou.

Související

  • Karbenátky z červené řepy

    Recept na karbenátky z červené řepy nám do Apetýtu poslala paní Pavla z Uherského Hradiště. S oblibou je často připravuje pro svoji rodinu.

  • Poctivý rýžový nákyp

    Vděčná rychlovka, kterou můžete jíst teplou i studenou nebo si ji vzít v krabičce do práce. Připravte si poctivý rýžový nákyp podle Apetýtu!

  • Brokolicový koláč s uzeným

    V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.