Poctivý rýžový nákyp
Vděčná rychlovka, kterou můžete jíst teplou i studenou nebo si ji vzít v krabičce do práce. Připravte si poctivý rýžový nákyp podle Apetýtu!
Připravte si následující seznam surovin:
na rýžovou kaši:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 1l mléka
- zarovnanou lžičku soli
- 125 g čerstvého másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
na jablečnou náplň:
- 8 středně velkých jablek
- 2 lžičky mleté skořice
na tvarohovou náplň:
- 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- hrst sušených brusinek
na závěr:
- na sněhovou čepici 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
- Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.
- Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat.
- Rýžovou masu necháme zcela vychladnout. Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.
- Poté přidáme po jednom žloutku a umícháme hladký krém. Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
- Když rýže vychladne, vmícháme do ní žloutkový krém. Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
- Nádobu, ve které budeme zapékat, poctivě ručně vymažeme máslem. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni stěrkou rozetřeme tvaroh a posypeme brusinkami.
- Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut.
- Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme cukr. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem zapečeme cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.