Poctivý rýžový nákyp
Vděčná rychlovka, kterou můžete jíst teplou i studenou nebo si ji vzít v krabičce do práce. Připravte si poctivý rýžový nákyp podle Apetýtu!
Připravte si následující seznam surovin:
na rýžovou kaši:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 1l mléka
- zarovnanou lžičku soli
- 125 g čerstvého másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
na jablečnou náplň:
- 8 středně velkých jablek
- 2 lžičky mleté skořice
na tvarohovou náplň:
- 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- hrst sušených brusinek
na závěr:
- na sněhovou čepici 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
- Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.
- Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat.
- Rýžovou masu necháme zcela vychladnout. Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.
- Poté přidáme po jednom žloutku a umícháme hladký krém. Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
- Když rýže vychladne, vmícháme do ní žloutkový krém. Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
- Nádobu, ve které budeme zapékat, poctivě ručně vymažeme máslem. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni stěrkou rozetřeme tvaroh a posypeme brusinkami.
- Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut.
- Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme cukr. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem zapečeme cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.
Související
-
Dokonalý rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami podle Jaroslava Sapíka vás dostane
Porotce soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík nám prozradil, jak se u nich doma dělá rýžový nákyp. Skvělou chuť mu dodá vrstva tvarohové náplně a meruňkové marmelády.
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.