Neslyšící elektrikáři budou mít znakový slovník

6. únor 2007

Unikátní videoslovník znakové řeči pro vzdělávání elektrikářů začali natáčet ve Valašském Meziříčí. Tamní Speciální škola pro sluchově postižené ho za finanční podpory Evropské unie natáčí ve spolupráci s ostravskou společností Free Art. Valašská škola je jediná v republice, která postižené v tomto oboru vyučuje, a tak může sjednotit doposud roztříštěnou terminologii.

Vedoucím manažerem tohoto projektu je Pavel Löfelmann z Ostravy: "Vlastně je to jediná škola v republice, kde se systematicky věnují oboru elektro. A proto jsme si řekli, že oni jsou asi nejpovolanější, protože mladí lidi si tvoří znakový jazyk, tak jako je to u běžné češtiny, kdy právě od dětí a od mladých vycházejí iniciativy. Tak jsme je nechali, aby si to vytvořili oni sami, samozřejmě pod odborným dohledem zkušených pedagogů. A aby to nebyla jenom záležitost Valašského Meziříčí, tak jsme do toho zapojili i odborníky z jiných měst v republice, aby ten slovník neměl jen regionální dosah, ale byl skutečně pokud možno celostátní."

"Ty znaky se tvořily více než půl roku, projekt běží už druhým rokem a celá ta první část byla přípravná. Všechny znaky prošly oponentním řízením, diskutovalo se o nich hodně, a tohle, co dneska točíme, je definitivní podoba. Slovník bude mít mezi 250 a 300 znaky, které pokryjí nejčastější slova z oblasti elektro. Slovník by měl být hotový během měsíce - v březnu roku 2007 by měl být ve formě multimediálního CD. A bude šířen bezúplatně na všechny školy a insitutce, které mají něco společného s neslyšícími nebo sluchově postiženými a s oborem elektro," dodává Pavel Löfelmann.

Ředitel Petr Šulák upřesňuje, že na projektu pracují v rámci evropského sociálního programu. "Jsme škola, která využívá znakový jazyk, který se ukazuje, že pro lidi se sluchovým postižením je nezastupitelný, tak pochopitelně je na nás, abychom si vytvořili tento znakový slovník a dovedli se domluvit pomocí tohoto slovníku. Podíleli se na něm jak žáci, tak učitelé i lidé z Unie neslyšících z Ostravy i z Brna. Znaky jsme konzultovali se všemi, kteří přicházejí v tomto oboru se znakovou řečí a také s elektrikou do styku," uzavírá Petr Šulák.

autor: rv
Spustit audio