Neobvyklá ediční řada Rožnovské malé tisky se letos opět rozrostla o dva kousky na celkem devět svazků

12. prosinec 2006

Knížky kapesního formátu vydává už od roku 2003 městský úřad a jeho cílem je přiblížit lidem místní historii, národopis, či zajímavé osobnosti Rožnovska. Zájemci se mohou těšit na pohádky a pověsti z Rožnovska. Druhá knížka je historická i praktická. Etnografka Vanda Vrlová totiž vydala lidový herbář.

"Ten letošní rok 2006 byl věnován kouzlu lidského dobra a s tím souvisí i vydání jarní publikace, která se jmenovala O kouzu lidského dobra - Pohádky a pověsti z Rožnovska," vysvětluje pracovník radnice Tomáš Gross. "Je to vlastně druhý díl pohádek, které sesbíral páter Beneš Metod Kulda. Ten první díl byl vůbec prvním svazkem ediční řady Rožnovské malé tisky, který vyšel v roce 2003. Byl okamžitě rozebrán - zájem o pohádky z Rožnoska je totiž obrovský, podobně ale jako o další záležitosti z téhle ediční řady. A tak letos na jaře vyšel druhý díl O kouzlu lidského dobra - opět pohádky sesbírané tady na Rožnovsku."

Druhé dílko spatřilo světlo světa letos v září a jmenuje se Nasbíráno mezi Jány, kdy se nejen na Rožnovsku a v Beskydech, ale i v širokém okolí slaví svatojánské noci a svatojánské ohně. S touto tématikou a s tímto obyčejem souvisí i sbírání tajemných bylin, které mají nejen léčivou moc ale také nadstandardní moc třeba přivolat milého k dívkám, které se zatím neprovdaly. Publikace tak souvisí i s lidovým léčitelstvím a čtenáři v ní najdou důležité informace o tom, jak využívat to, co roste kolem nás, k zvelebování těla, aniž bychom museli zajít do lékárny a museli si kupovat prášky.

Autorka Vanda Vrlová je významnou odbornicí na léčivky. "Tady na Rožnovsku a možná i na Valašsku nenajdeme většího odborníka, který by opravdu znal všechny možné účinky bylin a rostlinek, které rostou mezi námi. Vanda vrlová dala knížku dohromady vpodstatě sama a píše o věcech, které jsou stokrát odzkoušeny generacemi. Není tam tedy nic, co by neprošlo důkladným praktickým testováním," dodává Tomáš Gross.

autor: rv
Spustit audio