Nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti opět začnou provádět drobnější operační zákroky

23. listopad 2020 21:11

Díky klesajícímu počtu pacientů s koronavirem začnou nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti provádět některé plánované operační výkony. Ty kvůli epidemii doposud odkládaly.

Podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta půjde o urologické a další drobné chirurgické výkony, které nevyžadují následnou intenzivní péči, protože kapacity intenzivních lůžek jsou stále naplněny.

V tomto týdnu se začínají ve Zlíně provádět vedle akutních operací nebo onkologických výkonů například i laparoskopické operace prostaty nebo jednoduché operace ledvin a močového měchýře.

Vsetínská nemocnice se k plánovaným operacím vrátí až po Novém roce. Nemocní zdravotníci se sice postupně vracejí do práce a situace v souvislosti s onemocněním covid-19 se zlepšuje, stále však chybí personál především v ošetřovatelských profesích. Druhým důvodem pro odsunutí plánované operativy je modernizace centrálních operačních sálů.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně také zrušila dvě covidové stanice. Pro standardní provoz uvolnila celkem 66 lůžek. Provoz tak znovu zahájilo urologické oddělení a jedna z lůžkových stanic geriatrie.

Menší nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži covidová lůžka neruší, Uherskohradišťská nemocnice to zvažuje.

Aktuální situace

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje bylo v pondělí 23. listopadu 304 pacientů s koronavirem. V porovnání se situací před dvěma týdny, kdy se počet pacientů blížil k 500, je to výrazně méně. Na lůžkách intenzivní péče bylo ke stejnému dni 49 covid pozitivních pacientů.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mají ke stejnému dni nemocnice ve Zlínském kraji na odděleních JIP a ARO 170 lůžek, volných je 24 procent. Pro pacienty nakažené koronavirem jich je volných 15 a pro ostatní hospitalizované 27.

V nemocnicích pomáhá 24 žáků posledních ročníků středních a vyšších odborných škol, ti by se však měli ve středu vrátit do škol.

Bez pomoci těchto studentů podle něj zdravotníci situaci zvládnou, pokud nebude opět ubývat personálu a nadále budou pomáhat studenti jiných ročníků středních a vyšších zdravotnických škol, studenti zdravotnických oborů univerzity, medici, vojáci a zdravotníci, kteří se dobrovolně přihlásili k výpomoci.

Na otázky, týkající se aktuální situace, odpovídal ve vysílání Českého rozhlasu Zlín Radomír Maráček, ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje. Poslechněte si jeho odpovědi na otázky: Kteří pacienti by už brzy mohli podstoupit plánovanou operaci, kterou měli kvůli epidemii koronaviru odloženou? Které plánované zákroky naopak zatím obnovit nemůžete? Prodlouží se čekací doby na některé operace, například náhrady kloubů?

Spustit audio

Související