Nejvyšší soud zvýšil odškodnění pro děti z romských rodin, které se musely vystěhovat ze Vsetína

11. prosinec 2023 15:51

Vsetín má podle Nejvyššího soudu více odškodnit děti z vystěhovaných romských rodin. Ty musely v roce 2006 opustit vybydlený pavlačový dům v centru města. Kvůli umístění v nevyhovujících domech ale část dětí skončila v ústavní péči.

Nejvyšší soud nařídil městu Vsetín odškodnit vyššími částkami některé děti z romských rodin, které radnice v roce 2006 vystěhovala z místního pavlačového domu. Část rodin našla ubytování v kontejnerovém sídlišti u Vsetína, další se museli vystěhovat do vesnic na Jesenicku nebo Prostějovsku.

Soud významně navýšil odškodné zejména pro děti z rodiny, která se musela vystěhovat do Vlčic na Jesenicku. Dům byl kvůli absenci jakékoliv výbavy a jeho stavu neobyvatelný. Noví majitelé neměli žádnou možnost, jak takovou nemovitost opravit. Nakonec se rodina rozpadla a většina dětí skončila v ústavní péči. Šest dnes už dospělých dětí by tak podle rozsudku mělo získat od 87 tisíc do 95 tisíc korun pro každého.

Soudní spory v tomto případu mají dlouhý a složitý vývoj, ve kterém postupně padla řada rozhodnutí. Vrchní soud v Olomouci v roce 2021 uložil městu povinnost omluvit se dopisem a zaplatit několika rodinám odškodnění v souhrnné výši 302.000 korun. Dvě rodiny se ještě obrátily na Nejvyšší soud a ty současným rozhodnutím částečně uspěly.

Další podrobnosti zjišťoval reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner a nabízíme vám je v uceleném souhrnu.

Spustit audio

Související