Největší i nejmenší. Společenský dům v Luhačovicích je elegantní budova a centrum kulturního dění - kopie

Společenský dům funguje dodnes jako kulturní centrum a až na pár detailů se ani moc nezměnil. Interiér je stále vybavený původním nábytkem, autentická jsou i svítidla a další detaily.

Společenský dům v Luhačovicích je největším a zároveň i nejmenším lázeňským hotelem. Největší je rozlohou, přesně řečeno šířkou a nejmenší je počtem lůžek. K dispozici jich má jenom dvacet osm. Jinak je ale významným kulturním a společenským centrem. Stojí v samotném středu léčebného areálu na Lázeňském náměstí a je jeho dominantou. Tady si dovolím osobní poznámku, nepřehlédnutelnou. Pokud jste tam byli a viděli ho, určitě souhlasíte.

Stavba byla dokončena v roce 1935 a ve své době byla jednou z nejmodernějších v Evropě. Výjimečná byla díky autorovi návrhu Františku Roithovi. To byl pražský architekt a přihlásil se do architektonické soutěže vypsané na začátku 30. let minulého století. Účastníci klání, mimochodem i známí projektanti z Prahy nebo Brna, měli vymyslet optimální řešení pro setkávání hostů, kterých bylo rok od roku více, a vytvořit lázeňské centrum.

Roithův plán zvítězil. Musel ho sice ještě několikrát přepracovat, jak žádala správní rada lázní a možná díky jejich připomínkám byl pak výsledek nad očekávání. Roith vytvořil celkem tři varianty. Jedna byla s plochou střechou a ve střední části s patrem s pokoji. Podle tohoto návrhu se nakonec i stavělo.

Práce začaly v roce 1933, ovšem neprobíhaly úplně hladce. Komplikovaly je prameny minerálních vod vyvěrající přímo na staveništi. Jediným řešením bylo prameniště zaslepit, vodu odvést mimo parcelu a celý prostor upravit, aby do místa už zpátky nepronikala. Budovalo se za plného lázeňského provozu, což znamenalo pracovat ohleduplně. Třeba navážet materiál pozdě večer nebo brzy ráno.

V roce 1935 byla stavba hotová a 2. července byl Společenský dům slavnostně otevřený. Elegantní budova s prvky funkcionalismu se okamžitě stala reprezentativním místem lázní. Vedle rozlehlých sálů a dalších místností pro pořádání akcí měla k dispozici i moderní restauraci s velkou a dobře vybavenou kuchyní. Součástí projektu byla i přestavba plochy mezi budovou a kolonádou na Lázeňské náměstí. Jeho součástí je Jurkovičův dům, kašna a další významné objekty. 

Spustit audio

Související