Nejlepší máslový krém do dortů na světě nás naučil dělat Josef Maršálek
Nejlepším máslovým krémem, který se vám bude hodit do dortů a ke jejich zdobení je ten tzv. švýcarský. Jsou na něj potřeba jen tři ingredience: bílky, cukr krupice a máslo. Základ pak můžete ochutit a získáte další jeho varianty.
- 100 g bílků
- 100 g cukru
- 200 g másla
- Na dochucení:
- vanilka
- citronová šťáva
- ovocné protlaky
- koření
Postup
Základem receptu je stabilní poměr surovin (1 díl bílků, 1 díl cukru, 2 díly másla).
Bílky s cukrem nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C. Poznáme to tak, že vložíme dva prsty do hmoty, mezi prsty zamneme, a pokud necítíme krystalky, je zahřáto na požadovanou teplotu.
Pak hmotu z vodní lázně vyjmeme a vyšleháme do pevného sněhu. Při šlehání můžeme přidat ovocný protlak, vanilku, citronovou šťávu nebo kůru. Do takto připraveného vlažného sněhu přimícháme změklé máslo o pokojové teplotě.
Pokračujeme ve šlehání. Krém je zpočátku řídký, ale postupným šleháním a ochlazováním hmoty začne houstnout. Ve výsledku bude mít smetanovou barvu.
Je to velmi stabilní krém, který vydrží i vysoké teploty, např. při venkovních svatbách či rodinných oslavách.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.