Nedašova Lhota je první obcí v zemi, která potřebuje cisterny i v zimě. Pitná voda není

Nedašova Lhota a Nedašov požádaly o zapůjčení cisteren na vodu od státu, chtějí až do listopadu příštího roku.

Obce v Česku potřebují poprvé kvůli suchu cisterny na pitnou vodu ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) i v zimě. A cisterny tak budou zajíždět do Nedašovy Lhoty a Nedašova.

"I když jsme problém extrémního sucha řešili v létě, nečekal jsem, že tuto situaci budeme řešit i v zimě, a dá se předpokládat, že pokud nezaprší, tak problém se suchem nás bude trápit i v příštím roce," uvedl předseda správy Pavel Švagr.

Dva tisíce lidí na suchu. Nedašov a Nedašova Lhota jsou bez vody, stát posílá cisterny

sucho

Nedašova Lhota i Nedašov trpí jejím nedostatkem kvůli dlouhodobému suchu.

Podle Švagra se také prodlužuje doba, na kterou si obce techniku půjčují, například Nedašova Lhota požádala o cisternu do listopadu příštího roku. Obec trápí sucho od léta.

"Vyschly zdroje podzemní i povrchové vody, které jsou využívány pro zásobování obce. Jedinou možnou alternativou bylo dovážet vodu v cisternách do místního vodojemu," uvedla starostka obce Jarmila Janíčková. „Máme pouze vodu na vaření, nejde ani prát,“ říká obyvatel horního konce obce Alois Bubela.

Obec zpočátku využívala vlastní cisternu, která však má objem pouze tři metry krychlové. Nyní má k dispozici autocisternu SSHR o kapacitě osm metrů krychlových, která několikrát denně dováží vodu z osm kilometrů vzdáleného Brumova-Bylnice a plní dvě nádrže o celkovém objemu 120 metrů krychlových.

"Denní spotřeba obce je kolem 30 kubíků. Ale aby se voda dostala do domácností v horní části obce, musí být vodojem plný," uvedla starostka. „Vozíme vodu od srpna,“ říká řidič cisterny Jindřich Fojtík.

Problémy jsou také v sousedním Nedašově, odkud se Nedašova Lhota zásobuje.

"Máme podobný problém, musíme vodu navážet do vodojemu, abychom ji mohli lidem pouštět," uvedla starostka Alena Nováková, která by chtěla využít staré vrty v obci či původní vodovod ještě z dob války. Také Nedašova Lhota připravila projekt na zásobování vodou a vrtané studny, řešením do budoucna je ale napojení obcí na vodovod, který končí v Brumově-Bylnici.

Spustit audio

Související