Nebojte se přijít na vyšetření, vyzývá ředitel nemocnice v Uherském Hradišti. Situace je stabilní

20. červenec 2020 15:49

Počet zaměstnanců a pacientů Uherskohradišťské nemocnice, u nichž testy prokázaly nákazu novým typem koronaviru, se od čtvrtka nezměnil.

Uzavřena je multioborová jednotka intenzivní péče (JIP), kde se nákaza potvrdila u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. Příjem je zastavený i na interní JIP. Nemocnice by obě oddělení ráda otevřela koncem července, řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Petr Sládek.

Situaci v nemocnici považuje Sládek za stabilizovanou. "Aktuálně nemáme žádného nově pozitivně testovaného pacienta ani zaměstnance. Zůstáváme tedy na počtu deseti zaměstnanců a jednoho pacienta, což jsou případy pozitivně testovaných, kteří souvisejí s rozšířením nákazy na multioborové jednotce intenzivní péče. Tato čísla jsou stejná od poloviny minulého týdne," uvedl Sládek.

Čtěte také

Testy na covid-19, tedy nemoc, kterou nový typ koronaviru způsobuje, podstoupilo podle něj 188 zaměstnanců nemocnice. "Jsou to skutečně všichni, které jsme chtěli prověřit. Jedná se o kontakty, které jsme velmi pečlivě dohledávali, nic jsme nepodcenili," uvedl Sládek.

V karanténě zůstává všech 30 zaměstnanců multioborové JIP. Pracoviště je uzavřené, pooperační intenzivní péče je zajištěná nemocnicemi ve Zlíně a Kroměříži. Uherskohradišťská nemocnice zastavila také příjem na interní JIP.

"Abychom naše zaměstnance, které máme v karanténě, mohli zařadit zpět do pracovního procesu, musí ještě s odstupem 14 dnů znovu projít testováním. Budou-li druhé testy negativní, plánujeme otevření obou jednotek intenzivní péče na konci července," řekl ředitel.

Kromě uzavřených oddělení funguje nemocnice v plném provozu.

"Pokles zájmu ze strany pacientů jsme nezaznamenali a jsme moc rádi. Udělali jsme vše pro to, aby se pacienti u nás cítili naprosto bezpečně, a chtěli bychom na ně apelovat, aby se nebáli přijít do Uherskohradišťské nemocnice se svými zdravotními potížemi a zbytečně návštěvu lékařů neodkládali," doplnil Sládek.

Podle údajů hygieniků k dnešním 13:00 se ve Zlínském kraji od začátku epidemie nakazilo novým typem koronaviru 439 lidí. Od nedělního rána jich 12 přibylo. Nejvíce případů nákazy zaznamenali doposud v regionu na Uherskohradišťsku, a to 183. Na Zlínsku jich evidují 146, na Vsetínsku 67 a na Kroměřížsku 43. Z nemoci covid-19 se v kraji dosud vyléčilo 366 lidí, tři lidé s ní zemřeli. V kraji je tedy nyní nemoc potvrzena u 70 lidí, z toho 41 na Uherskohradišťsku. Ohnisko se minulý týden objevilo ve Vlčnově, kde je nyní podle dostupných údajů 20 nakažených.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související