Uherské Hradiště bude bez slavností vína. Pořadatelé nechtějí kvůli covidu riskovat

20. červenec 2020 14:35

Organizátoři přistoupili k zrušení 18. ročníku akce, kterou každoročně navštěvují tisíce lidí, kvůli epidemiologické situaci v regionu. Slavnosti se měly uskutečnit 12. a 13. září.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se letos v Uherském Hradišti neuskuteční.

Dny otevřených památek v rámci Dnů evropského dědictví zůstanou ve stejném termínu zachovány, sdělil dnes ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Čtěte také

Pořadatelé konzultovali přípravy slavností s Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje. V posledních dvou týdnech však na Uherskohradišťsku znovu začalo přibývat případů covidu-19. Podle hygieniků je nyní v okrese nemoc potvrzena u 41 lidí.

"Letošní slavnosti jsme uskutečnit chtěli a byli jsme připraveni pro to učinit maximum. Nyní, po posouzení aktuálního stavu a po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí, jsme se rozhodli slavnosti, včetně jarmarku a všech pořadů, s definitivní platností zrušit. I s touto krajní eventualitou bylo nutné po celou dobu příprav počítat," uvedl starosta Stanislav Blaha (ODS).

Snahou města je podle něj zachovat alespoň otevřené historické památky, při jejichž prohlídkách je možné důsledně korigovat počet návštěvníků a zachovávat bezpečnostní a hygienické podmínky. Účast tisíců návštěvníků a účastníků slavností však zhodnotili organizátoři spolu s hygieniky jako příliš riskantní.

"Na slavnosti k nám jezdí lidé ze všech koutů republiky a nebezpečí, že se Uherské Hradiště stane místem kontaktního přenosu nákazy, jsme vyhodnotili jako příliš vysoké," uvedl Blaha.

U Slováckých slavnostní vína a otevřených památek půjde o první proluku v celé jejich historii. Slavnost spojená se slavnostním průvodem krojovaných, jarmarkem, desítkami vystoupení, koncertů a dalších akcí pro všechny věkové kategorie návštěvníků se koná nepřetržitě od roku 2003.

"Zatímco vždy bylo jediným aspektem, který mohl průběh slavností ovlivnit, počasí, letos je to koronavirus, který nám zkřížil všechny plány. Byli jsme připraveni rozdělit dějiště slavností na sektory s jejich maximální kapacitou, řešili jsme kapacity u jednotlivých prezentací mikroregionů, uspořádání průvodu, jarmarku, počet stánků a jejich rozmístění. Nic naplat, musíme přehodit výhybku a začít se těšit na slavnosti s datem 2021," uvedl ředitel pořádajícího Klubu kultury Antonín Mach.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se od roku 2003 konají v Uherském Hradišti vždy druhý víkend v září. Oslavy kraje vína, folkloru, lidových tradic a řemesel se tradičně účastní desítky měst a obcí z celého regionu Slovácka. Slavnost je již tradičně spojena s bezplatným otevřením historických památek včetně těch obvykle nepřístupných.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK

Související