Nebeský koláč od Heleny Ročkaiové je jak jízda po Mléčné dráze

Svěží tvarohovo-pudinkový krém na křehkém těstě je opravdu nebe v hubě. Vydatná vrstva jemné náplně a tenký korpus tvoří náramný letní zákusek. Pekla Helena Ročkaiová z Prahy.

Ingredience
  • Na střední plech:
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  •  
  • Na krém:
  • 500 g polotučného tvarohu (v kostce)
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • min. 2 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 lžíce rumu
  • špetka citronové kůry
  •  
  • Na vymazání:
  • oříšek másla
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme ostatní ingredience na těsto. Promícháme vařečkou, až vznikne kompaktní tužší hmota, která by se neměla lepit na prsty.


Připravíme si plech s vyšším okrajem, vymažeme ho máslem a vysypeme hrubou moukou a vložíme těsto, které postupně roztlačíme až do krajů. Musíme těsto vytlačit i po bocích nahoru, aby vzniknul jakýsi bazének. (Chce to trpělivost.)

Připravíme si krém. Do klasického stolního mixéru vložíme tvarohy, vlijeme mléko, přidáme vejce, minimálně dvě vrchovaté lžíce cukru, vanilkový cukr, vanilkový pudink, rum a trošku citronové kůry.

Mixujeme na střední otáčky. Vznikne tekutý krém, který nalijeme na těsto.

Vložíme do trouby a pečeme při 200 ℃. V elektrické troubě stačí péct 30 minut.

Tip: Koláč můžete přelít rozvařenou šťávou z malin, z višní nebo jiného ovoce. Servírovat můžete i se zmrzlinou.

Helena Ročkaiová

Recept na nebeský koláč získala od kolegyně z práce. Dělá ho už 25 let a v rodině patří mezi nejoblíbenější dezerty. Při jeho přípravě se nejvíce bála, aby ji nezradil nový stolní mixér, který obtížně sestavovala se svým manželem. Ale vše dobře dopadlo.

Před pečením jsme přijali pozvání na osvěžující letní salát s ovocem a celerem. Potom jsme měli výborný oběd. Je úžasné, jak jsou naši posluchači pohostinní.

Helena Ročkaiová a Patrik Rozehnal