Návštěvnost památek jižní Moravy poklesla, zisk ale zůstal stejný

10. listopad 2006

Letošní sezóna na jihomoravských hradech a zámcích končí zklamáním. Návštěvnost, oproti zatím rekordnímu roku 2005, výrazně klesla, na některých objektech dokonce až o čtvrtinu. Podle ředitele brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Petra Kroupy se vrátila na úroveň let 2004 a 2003.

"Máme významné zámky v Podyjí, jako jsou Vranov nebo Bítov, kde se rekrutují především návštěvníci Vranovské přehrady. A protože byly letos kempy, hotely a motely téměř poloprázdné, tak se to výrazně projevilo i na těchto objektech. U Vranova nad Dyjí byl pokles návštěvníků oproti loňskému roku dokonce o jednu čtvrtinu," říká Petr Kroupa.

Naopak docela výrazně stoupla návštěvnost na Pernštejně. "Loni se kvůli požáru jezdili na hrad dívat návštěvníci spíše ze zvědavosti, letos, a to díky akcím, které se tam pořádaly, je už ten hrad zavedený, jakože stojí za to se na něj podívat. Takže proto se v místech této památky návštěvnost o mnoho zvýšila," vysvětluje Petr Kroupa.

Rekonstrukce vyhořelé sýpky se podle slov Petra Kroupy blíží ke zdárnému konci. "Příští týden už bude sýpka pod střechou. A poté, protože skončila návštěvnická sezóna, začneme dávat všechny hrady, nejenom Pernštejn, do pořádku," uvádí ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Petr Kroupa.

I když letošní sezóna na jihomoravských hradech a zámcích skončila zklamáním z hlediska návštěvnosti, peněz získal Národní památkový ústav více. "Bylo to téměř o dva miliony korun a myslím si, že to bylo částečně způsobeno tím, že se někde zvyšovalo vstupné, jsou tam ale také započítány zisky z akcí a při pohledu na naše objekty je zřejmé, že se pořád někde něco dělo a pořádaly se tam krásné koncerty a akce," doplňuje Petr Kroupa.

Spustit audio