Národní divadlo Brno možná čeká další kontrola

31. květen 2011

Audit, který nyní pobíhá v Národním divadle Brno kvůli podezření ze špatného hospodaření, možná nebude jediný. Českému rozhlasu Brno to řekla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská. Zatím účty prověřují kontroloři z magistrátu, není ale vyloučeno, že po nich přijdou nezávislí auditoři. Právě ty by tam rádi viděli odboráři, kteří magistrátním úředníkům nedůvěřují.

Auditoři do Národního divadla Brno vyrazili po té, co bývalý ekonomický náměstek upozornil na údajné špatné hospodaření. Odboráři si ale myslí, že kontrola nebude dostatečná. „Nemáme moc důvěru v magistrátní úředníky, protože moc nevědí, co se v Národním divadle děje. Když jsme se sešli s náměstkyní primátora Bohuňovskou, tak ta třeba ani nevěděla, že se v divadle všem zaměstnancům snížili platy,“ prohlásila místoředsedkyně odborů divadla Hana Procházková.

Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská řekla, že odboráři s nezávislým auditem nemohou počítat, pokud bude probíhat ten stávající. Tvrdí, že bude velmi důkladný. Nevylučuje ale možnost, že po jeho skončení mohou nastoupit i nezávislí auditoři. „Není to nic proti ničemu, ale chceme počkat na výsledky první kontroly,“ dodala náměstkyně Bohuňovská.

Spustit audio