Nadívanina z Jalubí s kopřivami
Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají poslední večeři Páně. Večerní mší začíná Velikonoční třídenní a zvony odlétnou do Říma. Znovu se rozezní až v sobotu večer po západu slunce při Vzkříšení. Podle lidových zvyků bychom dnes měli jíst špenát, zelí nebo například salát z kopřiv. To proto, abychom celý rok byli zdraví.
Budete potřebovat:
- 10 rohlíků
- ½ litru mléka
- 5 vajec
- sůl
- 100 g slaniny
- 250 g nakrájeného uzeného masa či šunky
- zelenou petrželku a kopřivy
- nové koření
- sádlo nebo máslo
Postup:
- Do misky dáme rohlíky nakrájené na kostičky, zalijeme mlékem.
- Ve druhé nádobě ušleháme vajíčka, osolíme a vlejeme na rohlíky.
- Upražíme na kostičky nakrájenou slaninu, dáme do směsi, přidáme nakrájené uzené či šunku, nasekanou zelenou petrželku, můžeme přidat i nasekané kopřivy.
- Vše zlehka promícháme a ochutíme kořením.
- Směs rozetřeme do vymazaného pekáčku.
- Nahoru přidáme kousek sádla nebo másla a pečeme asi 30 minut.
- Můžeme použít i jako nádivku do rolád, masa či kuřete.
- Podáváme s bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.