Nadace Leoše Janáčka získala část vzácného rukopisu Sinfonietty

12. duben 2006

Nadace Leoše Janáčka v Brně veřejnosti představila rukopis slavných fanfár Janáčkovy Sinfonietty. Získala ho od rodiny původního majitele, známého pražského hudebního publicisty za cenu, která má podle dohody zůstat utajena.

Sinfonietta je asi nejznámější Janáčkovou skladbou, Fanfáry pak nejčastěji hranou částí. Proto si odborníci získání rukopisu tolik cení. "Do Nadace Leoše Janáčka se dostalo něco, o čem všichni odborníci museli vědět, že existuje, ale nikdo ty rukopisy neviděl na vlastní oči," říká za Nadaci Leoše Janáčka Eva Drlíková.

Rukopis byl dlouhá léta v privátním majetku odkud ho Nadace Leoše Janáčka vykoupila. "Nechali jsme rukopisy odborně restaurovat a nyní bychom je chtěli nabídnout veřejnosti, aby se na ně mohli na chvíli podívat. Posléze budou uloženy v depozitáři Moravského zemského muzea v hudebním oddělení," doplňuje Eva Drlíková.

Tato část skladby je zajímavá ještě z jednoho důvodu. Vlastně šlo původně jen o ni. "Janáček původně myslel, že to bude jen taková úvodní hudba k všesokolskému sletu, proto ty Fanfáry. No a sám píše v dopise Václavu Talichovi, že se nějak rozepsal, takže nebude jen u těch Fanfár, ale že vznikne celá skladba," vysvětluje Eva Drlíková z Nadace Leoše Janáčka.

Objevení Fanfár ale podle Evy Drlíkové rozhodně nebude poslední Janáčkovou stopou, kterou se podařilo objevit. Památky na slavného skladatele jsou stále mezi lidmi, takže archiv se pořád rozrůstá. "Myslím si, že to není tak ojedinělé, že by se objevovaly ještě sem tam Janáčkovy rukopisy nebo přinejmenším nějaké autografně poznamenané korektury, kde by Janáček nechal své stopy," dodává Eva Drlíková.

Spustit audio