Na Vsetínsku chybí dětští lékaři. Už ve dvou nemocnicích v regionu jsou uzavřena dětská lůžková oddělení

9. září 2022 11:34

Kvůli nedostatku lékařů je uzavřené dětské lůžkové oddělení ve Vsetíně a nově taky v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Malé pacienty tu posílají do jiných měst.

Nemocnice ve Valašském Meziříčí uzavřela lůžkovou pediatrii. Rodiče tak musí s dětmi jezdit do Nového Jičína nebo do Zlína. Uzavřené totiž stále zůstává i dětské lůžkové oddělení ve Vsetíně. Hlavním důvodem je nedostatek pediatrů. Nemocnice tak nejsou schopné zajistit nepřetržitou 24hodinovou péči.

Dětské oddělení ve Valašském Meziříčí omezilo provoz poprvé letos v půlce srpna. Kromě nedostatku zdravotnického personálu dětského oddělení, který čerpal řádnou dovolenou, byla tehdy důvodem uzavření i rekonstrukce v prostorách novorozeneckého oddělení. Nedostatek personálu se však ukázal jako trvalý problém a tak dětské oddělení zůstává uzavřené až do odvolání.

Podobná situace je taky ve Vsetíně, kde dětské oddělení nefunguje už od ledna. Podle mluvčí nemocnice Lenky Plačkové tam aktuálně chybí pět lékařů. Pacienty odsud posílají nejčastěji do Zlína.

Podle ředitele nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí Milana Leckéšiho jde o systémový výpadek, který je dlouhodobý, v posledních letech gradující a dotýká se celé České republiky, zvláště pak menších nemocnic.

Co dělají nemocnice pro získání nových pediatrů? Jak velkou komplikací je uzavření dětských lůžkových oddělení pro rodiče dětí? To zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Gabriela Hykl.

Spustit audio

Související