Na Valašsku a Zlínsku řádí vandalové s motorovkou, mají na kontě mimo jiné i medvědici na Lukově

6. leden 2022 11:09

Neznámý vandal zničil motorovou pilou dřevěné stavby u obcí a kulturních památek na Valašsku a Zlínsku.

Socha medvědice na hradě Lukov, kterou vandal 2. ledna 2022 pořezal a zapálil

Policie vyšetřuje řádění vandala nebo vandalů na Zlínsku a Vsetínsku. Na přelomu roku tam zatím neznámý pachatel způsobil škody za desítky tisíc korun. Motorovou pilou poničil například hudební lavičku v Ratiboři, přístřešek v Hovězí a sochu medvědice u hradu Lukov. Tu nejen pořezal, ale i zapálil. Správce Lukova Jiří Holík má pachatele na záznamu kamery a škodu vyčíslil na bezmála dvacet tisíc korun. Podle jeho slov byl vandal na akci dobře připraven.

Záběry kamery na hradě Lukov - řádění vandala, který pořezal a zapálil místní dřevěnou sochu medvědice

V Ratiboři na odpočívadle na cyklostezce v místě zvaném U dubu vandal pořezal lavičky i stůl, a nařezané jsou taky stojky. Podle nezávislého starosty Martina Žabčíka jde o jedno z osmnácti zastavení, které vloni kolem obce vybudovali místní dobrovolníci:

Obec Hovězí už také podala trestní oznámení. Tam vandal pořezal přístřešek u cyklostezky a okolní stromy za téměř čtyřicet tisíc korun.

Další nepochopitelný čin prošetřují i policisté na Uherskohradišťsku. V polovině října vylil zatím neznámý pachatel naftu do nádrže v Expozici Živá voda v Modré. Naftu zlikvidovali hasiči, k úhynu ryb ani poškození okolní přírody nedošlo. Podle policejní mluvčí Mileny Šabatové kriminalisté případ stále šetří.

Spustit audio

Související