Na negativní důsledky kouření má upozornit Světový den bez tabáku, který je už osmnáctým rokem připomínán poslední květnový den

31. květen 2006

Poslední květnový den je už od roku 1988 připomínán jako Světový den bez tabáku. Vyhlásila ho Světová zdravotnická organizace, aby upozornila veřejnost na negativní důsledky kouření.

Některé důvody, proč přestat kouřit, jsou notoricky známé, jiné méně. Těžko ale hledat člověka, který by o škodlivosti kouření neslyšel. Přesto je na světě podle statistik téměř 1,3 miliardy kuřáků a odhaduje se, že každých deset sekund zemře jeden člověk na následky nemoci spojené s kouřením. Přitom stačí, aby byli pouze pasivními kuřáky. Žádný jiný spotřebitelský produkt není tak nebezpečný a nemá na svědomí více lidských životů.

Také v České republice ročně zemře na nemoci způsobené tabákem podle informací zdravotního ústavu osmnáct tisíc lidí. Přesto celá jedna třetina populace stále kouří, praví tatáž statistika. Podle Pavla Turčániho z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno to svědčí o tom, že kampaní proti kouření je stále málo. "Informovanost o kouření je v současné době velmi nízká," uvádí Pavel Turčáni.

Proto je nutné stále dokola opakovat, co všechno kouření způsobuje. "Kouření je významný rizikový faktor nejenom pro nádory plic, ale i pro nádory v jiných lokalizacích," dodává Milana Šachlová z Ligy proti rakovině. K rizikům onemocnění zhoubným nádorem je pak třeba připočítat i nemoci kardiovaskulární, které kouření také značně ovlivňují.

Kuřák má o padesát procent větší pravděpodobnost, že ho postihne oční zákal, lidé závislí na tabáku také třikrát častěji onemocní roztroušenou sklerózou. O to varovnější je fakt, že s cigaretami experimentují děti už od prvního stupně základní školy. Možná i tato skutečnost má vliv na to, že v porovnání s jinými státy je podíl kuřáků v České republice stále vysoký. Roční spotřebou cigaret na osobu se naše země řadí mezi pět prvních států v Evropě.

Spustit audio