Na Moravu se vrací pratuři. Po mnoha staletích se objeví v Modré na Uherskohradišťsku

14. prosinec 2017 09:15

Předka dnešního hovězího dobytka vyhubili v Evropě lovci v sedmnáctém století. Tři pratury přivezou v lednu do Modré na Uherskohradišťsku. Zvířata se stanou součástí rozšiřované expozice Voda živá.

„Pratury se podařilo zpětně vyšlechtit a odchovat ve specializované stanici v Milovicích na Mladoboleslavsku,“ říká starosta Modré Miroslav Kovářík.

Pratur byl rozšířen na většině území Evropy a středního Východu. Již od paleolitu byl oblíbenou lovnou zvěří člověka. V pátém století před naším letopočtem vymřel v jižním Řecku.

V Česku zmizel na rozhraní raného a vrcholného středověku a ve 13. století přežíval již jen v Polsku, Litvě, Moldavsku, Sedmihradsku a Východním Prusku. Nejdéle přežil v Polsku, kde byl odedávna pod ochranou králů. Poslední kus zde uhynul roku 1627 v rezervaci u městečka Jaktorova, asi 50 km jihozápadně od Varšavy. Příčinou vymření pratura byl lov ze strany lidí.

Na počátku 20. století se německý zoolog Heck pokusil pratura zpětně vyšlechtit z několika primitivních plemen domácího skotu. Výsledkem tohoto experimentu je Zpětně vyšlechtěný pratur.

Stádo zpětně šlechtěných praturů, které je v Milovicích, je první v celé střední a východní Evropě. Do Milovic byli dopraveni jeden samec a pět samic v říjnu roku 2015 z Nizozemska, kde místní nadace Taurus Foundation pracuje v rámci projektu TaurOs na zpětném šlechtění praturů ve spolupráci s vědci z Wageningenské univerzity.

Cílem projektu je vyšlechtit zvíře, které stavbou těla, zbarvením i schopností přežít v přírodě bude přesně odpovídat původnímu praturovi. Loni se v rezervaci narodilo pět mláďat praturů, z toho jedna dvojčata.

autoři: Tomáš Fránek , pes
Spustit audio

Související