Na lyžařském svahu ve Zlíně začala sezóna, lidé poděkovali vládě

Ve Zlíně v pondělí 10. května otevřelo lyžařské středisko. Recesistickou akcí provozovatelé areálu na dálku symbolicky poděkovali vládě, která od tohoto dne v souvislosti s rozvolněním opatření proti šíření koronaviru znovu povolila spuštění vleků.

"Je to nesmysl otevírat v květnu skiareály. Čekáme, že třeba na Vánoce otevřou i bazény. Takže je to takové symbolické otevření skiareálu dneska. Lidi si můžou připomenout lyžování, které bohužel tady skrz omezení bylo omezené," řekl ředitel areálu Robin Elšík.

Poslední zbytky sněhu ve středisku odtály už před několika týdny. Odpolední teploty ve Zlíně v den akce dokonce atakovaly tropickou třicítku. Otevřeno bylo výdejové okénko, ve kterém si lidé mohli koupit čaj, kávu nebo svařené víno. V nabídce ale nechybělo ani čepované pivo nebo uzeniny z grilu.

Původně plánovali provozovatelé spustit na hodinu i vlek typu poma, nakonec k tomu však z technických důvodů nepřistoupili. Stejně jako v zimě se ale v areálu rozjely alespoň pásové dopravníky.

Provozovatelé k účasti na dnešní akci vyzvali také veřejnost. Příznivce lyžování přes sociální síť poprosili, aby si s sebou vzali jakékoliv zimní sportovní vybavení. A skutečně dorazilo několik lidí s lyžemi a hůlkami nebo kulichy. Téměř v kompletní lyžařské výbavě přišla Zdeňka Černá. "My jsme skupina, jmenujeme se Monoski Zlín a lyžujeme s dětmi s postižením. No a letošní sezona se nám pravda moc nevyvedla. Tak jsme si říkali, že dnešní symbolické spuštění vleků nemůžeme zmeškat," řekla novinářům Černá.

Lyžařský svah Zlín, recesistická akce na zahájení sezóny v květnu 2021

Čtěte také

Umělý lyžařský svah vznikl nad Zlínem v 70. letech minulého století. V posledních letech však areál provázely majetkoprávní spory, kvůli nimž chátral a lidé ho nemohli využívat. Loni svah koupila společnost Synot a v uplynulé zimní sezoně se na něm znovu v omezeném režimu lyžovalo.

Tuzemské lyžařské areály přišly kvůli koronavirovým opatřením o celou zimní sezonu. Vleky mohly mít v provozu pouze na týden ve druhé polovině loňského prosince, většina z nich vůbec neotevřela. Vlek pro lyžaře ve stejný den z recese spustili i na Červenohorském sedle na Šumpersku. Vzhledem ke zhruba 30 centimetrům sněhu na modré sjezdovce se tam však na rozdíl od Zlína skutečně lyžovalo.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související