Lyžařský svah ve Zlíně bude letos připraven k provozu, zahájení sezóny je ale v celém Česku nejisté

1. prosinec 2020

Po dvouleté odmlce by mohl v nadcházející zimní sezóně opět fungovat lyžařský svah ve Zlíně. Stejně jako ostatní provozovatelé vleků a středisek v republice ale bohužel i ti ve Zlíně stále neznají pravidla pro nadcházející sezónu.

Lyžování na svahu ve Zlíně bude letos možné. Dělníci nyní připravují sjezdovku na začátek zimní sezóny. Svah nebyl dva roky v provozu, letos ho koupila společnost Synot a podle její mluvčí Magdy Pekařové ťed řemeslníci opravují elektroinstalaci a chystají nový odbavovací systém. Zlínský svah bude mít také novou techniku pro zasněžování, počítá se i s intalací dvou dětských pásů pro začínající lyžaře a LED osvětlení.

Přesné datum otevření zatím není jisté. Podle Pekařové o tom bude společnost informovat s ohledem na počasí a na opatření proti šíření koronaviru. 

Lyžarské areály v Česku

Provozovatelé horských středisek ve Zlínském kraji i v celé České republice dál žijí v nejistotě – rozvolňování vládních opatření proti koronaviru se jich zatím netýká. Ani po přechodu na třetí stupeň vládního protiepidemického systému neznají pravidla pro nadcházející sezónu.

Jejich podnikání podle ministerstva průmyslu a obchodu potřebuje vlastní podmínky a opatření. Provoz horských středisek navíc bude muset povolit ministerstvo zdravotnictví a hygienici. Podle prezidenta Asociace lanové dopravy Jakuba Juračky jsou kromě zhruba třetiny podniků v ohrožení i tisíce pracovních míst.

AKTUALIZACE:

Dle rozhodnutí vlády se lyžařské areály v Česku otevřou 18. prosince 2020. Přesné podmínky fungování a omezení na sjezdovkách vláda projedná v pondělí 7. prosince.

autoři: Veronika Žeravová , Zdenek Čík , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související