Změny pro pejskaře ve Zlíně. Budou mít víc prostoru na Jižních Svazích

3. červen 2020 08:17

Další úpravou vyhlášky je výjimka pro vodící a asistenční psy. Na ty by se omezení nevztahovalo

Rada města Zlína doporučila zastupitelstvu schválit novelu vyhlášky omezující volný pohyb psů ve městě.

Tu kritizuje občanská iniciativa “I pes je město Zlín”. Někteří nespokojení majitelé zvířat si stěžují, že ploch, kde mohou venčit bez vodítka, je málo.

Čtěte také

Změnou je přidání části lokality na zlínském sídlišti Jižní svahy, kam by pejskaři mohli. Konkrétně v centrálním parku, kde by měl být nově umožněn průchod se psy směrem k zastávce Česká.

Vedení radnice ještě navrhovalo i další lokality na Svazích u ulice Zelinovy. Na to ale zase nepřistoupil architekt, který připravuje projekt revitalizace lokality.

A dojde k úpravě v lokalitě připravovaného agility hřiště na Jižních svazích. Uvedl to primátor Zlína Jiří Korec z Ano.

„Protože ve chvíli, kdy tato novelizace nebude schválena, tak my sice otevřeme agility hřiště, ale psi by tam museli být na vodítku, co je špatně, takže tak reagujeme na budoucí otevření agility hřiště, aby tam ti psi mohli volně běhat a to hřiště si užít,“ řekl Korec.

Další úpravou vyhlášky je výjimka pro vodící a asistenční psy. Na ty by se omezení nevztahovalo.

Normu týkající se pohybu psů prověřovalo i Ministerstvo vnitra. Lidé z občanské iniciativy “I pes je město Zlín” vyhlášce vytýkali, že ve městě není dostatečně vyřešeno místo pro venčení, tedy místo, kde by nemuseli psy na vodítcích mít.

Ministerstvo vnitra ale jen Zlínu nařídilo vypustit pasáž o povinnosti mít psí známku, což vzhledem k nutnosti mít psy očipované je už bezpředmětné.

Podle primátora radnice sice připouští další úpravy. Za aktuálním návrhem novely vyhlášky si ale městská rada podle něj stojí.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související