Na jih Moravy se přistěhovaly z Kazachstánu některé z rodin, které přicházejí do republiky v rámci programu návratu krajanů

8. listopad 2007

Nové obyvatele tak má Vyškov či Bzenec, 2 kazašské rodiny budou bydlet i v Břeclavi.

Stěhování kazašských krajanů do ČR probíhá pod taktovkou vlády. První vlna proběhla už ve 2. pol. 90. let, to k nám přišlo na 200 rodin. Teď probíhá zřejmě poslední fáze - do 26 měst v těchto dnech míří bezmála 170 lidí. Podle informací ministerstva vnitra by tak v Kazachstánu teď mělo zůstat maximálně už jen 5 krajanských rodin, které ale o přesun do ČR nemají zájem.

Ti, kteří zamířili do Břeclavi, mají naopak zájem eminentní, a říci se to dá i o jejich novém místě bydliště. Důkazem jsou také hezké byty, které jim připravila místní domovní správa - instituce, která spravuje městský bytový fond a které šéfuje Josef Matúšek: "Jedna rodina je tříčlenná, jedna čtyřčlenná a město zrekonstruovalo pro jejich potřebu 2 bytové jednotky 3+1 cca o 65m?, pro každou rodinu."

Mít kde bydlet je samozřejmě velmi důležité. Stěhování z Kazachstánu do Břeclavi ale obnáší ještě spoustu dalších starostí, připomíná Zdeněk Janíček z místní radnice: "Souvisí s tím otázka školy, cizinecké policie, lékařské péče, zdravotní pojišťovny, tedy spousta úředních postupů nutných k tomu, abychom mohli tyto rodiny u nás kvalitně zabezpečit a mohly tady plnohodnotně žít."

autor: hon
Spustit audio