Na cestách s Petrem Voldánem po tajemném Irsku. Kameny, brambory, trojlístek, koně, pivo i whiskey

27. únor 2023

Také v posledním únorovém vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem - tak jako na konci ledna - budete cestovat jen se mnou. Tentokrát se vydáme na Irský ostrov. A znovu uslyšíte veřejnou nahrávku pořadu, kterou jsme pořídili ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a kavárnou v tomto unikátním prostoru.

Nechyběly opět ani předměty z mého cestovního kufříku. Trochu tajemné Irsko i některá místa Severního Irska byla silným lákadlem a tak byla plná nejen kavárna, ale z velké části i přilehlý přednáškový sál.

Sv. Patrik a zelený trojlístek

Čtěte také

Jestli si něco spojujeme s Irskem a celým smaragdovým ostrovem, který toto označení získal pro neuvěřitelné množství charakteristické a všudypřítomné zeleně, pak to je patron Irska sv. Patrik. A s ním i trojlístek, který bývá často zpodobněn ve spojení se světcem.

Sv. Patrik prý na jetelovém zeleném trojlístku vysvětloval princip Nejsvětější trojice. Patrona Irska i šťastný trojlístek (na rozdíl od štěstí u nás údajně přinášejícího čtyřlístku) vám proto připomenu i v pořadu Na cestách na vlnách Českého rozhlasu.

Příběh irské kávy

Irská káva je tak zvláštní a oblíbený fenomén, že má v lednu na svůj zvláštní sváteční den. Proto si neodpustím ani v talk show Na cestách přiblížit její neobvyklou historii. Navíc byla, tak jako tradiční irský dezert - porter cake - i v nabídce Kavárny Muzeum pro účastníky veřejné nahrávky cestovatelského pořadu.

Irská káva je poměrně mladá - měla být poprvé připravena v roce 1942 na letišti Foynes na západě Irska. Zpět se tam vrátilo letadlo, které nemohlo kvůli špatnému zimnímu počasí pokračovat na americký kontinent.

A přišla chvíle číšníka letištní restaurace Joe Sheridana. Pro zahřátí cestujících namíchal do sklenice třtinový cukr, kvalitní irskou whiskey a navrch přidal cca 1-2 cm husté, ale tekuté šlehačky. A nápoj, který později zabodoval ve Spojených státech nakonec dobyl svět.

Irské kameny

Čtěte také

Jestli je něco také opravdu typické pro Irský ostrov, pak jsou to kameny. V různých podobách - a proto o nich prozradím v cestovatelském pořadu nejednu zajímavost. Tak třeba uslyšíte, že oblíbeným suvenýrem je pro turisty tzv. "kámen pro štěstí" - ať už jen vyhlazený nebo s vloženou mincí (lucky penny) do mramoru z kraje Connemara.

Ale vydáme se na rozhlasových vlnách také na plošinu Bureen, kde je rozsáhlá oblast prakticky pokrytá jen kamením. Jeden z generálů anglického vojevůdce Olivera Cromwella prý charakterizoval nehostinnou krajinu velice výstižně - „Není tu dost vody ani pro jednoho vojáka, není tu ani jeden strom, na který by ho bylo možné pověsit, není tu ani dost hlíny, aby ho bylo možné pohřbít."

Titanic i obyčejné brambory

Čtěte také

Možná ne všichni vědí, kde postavili loď, která se po srážce s ledovcem při své velice krátké a zároveň jediné plavbě stala synonymem katastrofy nebo zkázy. Legendární Titanic postavili v docích v severoirském Belfastu.

Chybět nebude ale ani příběh obyčejných brambor, které sehrály nesmírně smutnou a zároveň historicky významnou roli v dějinách Irska. Plíseň bramborová a následný hladomor způsobily v polovině 19. století nebývalý exodus obyvatel z ostrova.

Koně, pivo, whiskey

Témat, o kterých je řeč v pondělním vydání pořadu Na cestách je pochopitelně mnohem víc. Podrobněji vám povím o vášni Irů pro koně, nemůžeme zapomenout ani na dnes už po celém světě známé pivo a uslyšíte také, jaký je rozdíl mezi skotskou whisky a irskou whiskey.

Nejnovější vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem o Irském ostrově si naladíte v pondělí 27. února na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18. hodině nebo najdete v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související