S jazzem až do Jihoafrické republiky aneb Na cestách se zpěvačkou Barborou Tellingerovou

23. leden 2023

Zpěvačka a hudební pedagožka Babora Tellingerová prožila padesát let na jihu Afriky. S rodiči tam odešla jako malé děvče a tak není divu, že občas v rozhovoru hledá česká slova. Impulzivní a bezprostřední žena ale občas o to trefněji charakterizuje zkušenosti a zážitky ze života v Jihoafrické republice i cest kontinentem. 

Celé naše putování na rozhlasových vlnách provázejí odkazy na celoživotní vášeň Barbory Tellingerové - hudbu a konkrétně jazz.

JAR - slunce, fauna a optimismus

Největší dojem z Jihoafrické republiky - teplo a slunce. A potom přírodní parky a rezervace s exotickými zvířaty.

Čtěte také

Můj odkaz na zebry v podobě pruhované designové svíčky z cestovního kufříku u Barbory Tellingerové "zabodoval" a dostali jsme se rychle i k antilopám a dalším zvířecím obyvatelům jihu Afriky.

Brzo bylo i z rozhovoru zřejmé, že zpěvačce velice vyhovovalo podnebí se sluncem a teplem. Navíc si i v pořadu pochvaluje nesmírně komunikativní a bezprostřední obyvatele afrického státu, kteří sice mnohdy nemají skoro nic, ale dobrá nálada a úsměvy je provázejí snad pořád.

Pocit svobody i obavy o bezpečnost

Pozitivní naladění obyvatel Jihoafrické republiky patří k nejvýraznějším dojmům Barbory Tellingerové z dlouhých padesáti let, prožitých v zemi.

Čtěte také

Co pro ní bylo naopak nepříjemnou zkušeností, to bylo zjištění, že je na jihu Afriky leckde docela nebezpečno. Prý si ten dojem ještě umocnila rodačka z Karlových Varů třeba ve srovnání s Prahou, kam se před čtyřmi lety s manželem z Afriky vrátili.

Podobně to prý vnímá a na Prahu si tak rychle zvykl a oblíbil si ji Barbořin muž John Fresk, americký jazzový pianista. Právě přes jazzovou hudbu jsme se dostali i k pocitu nejen hudební svobody, který je prý na jihu Afriky velice silný.

Jak se jezdí v Africe

Pochopitelně nemohly v pořadu "Na cestách" ani tentokrát chybět otázky jak se jezdí v Africe, tím spíš, že jsme se s Barborou Tellingerovou vydali i z JAR do dalších zemí kontinentu - Zimbabwe, do Keni nebo Ghany.

Také tam ji nejvíc ale zaujaly opět národní parky a rezervace. Což dokumentují i fotografie u tohoto textu na webových stránkách.

Jazz, africké masky a cukroví

Čtěte také

S jazzem a písničkami v tomto stylu cestujeme s Baborou Tellingerovou nejen Jihoafrickou republikou. Brouzdáme i jejím zajímavým životem, který hudba naprosto zásadně ovlivnila. I v autě si prý při řízení hlavně zpívala než aby si pouštěla hudbu z rozhlasu.

K cestování patří také suvenýry. Zajímá vás, jaké si jako připomínku desítek let v Africe přivezla do Čech Barbora Tellingerová? Na vlnách Českého rozhlasu vám to povíme podrobněji. Teď jen prozradím, že to jsou hlavně dřevěné africké masky. Jenomže nakonec jsme se při našem cestování dostali zase do Čech. A to přes kuchyni.

Vánoce a sníh jen dvakrát

Čtěte také

Baroba Tellingerová si při našem natáčení dalšího pořadu "Na cestách" vybavila jen dvě zkušenosti se sněhem v Africe během padesát let pobytu v JAR. Například Vánoce ale má ráda, i když prý ji zdlouhavé pečení řízků, při kterém mamince pomáhala, moc nebavilo. Samozřejmě jsme "cestovali" i africkou gastronomií. Ovšem lázeňské oplatky z kufříku - Barbora Tellingerová přece pochází z Karlových Varů - chybět také nemohly.

Pokud se chcete vydat na cestu do Jihoafrické republiky prostřednictvím rozhlasový vln společně s námi, stačí si naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v pondělí 23. ledna jako obvykle po 18.hodině nebo si nás najít v audioarchivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související