Mynářův penzion v Osvětimanech musel vrátit 975 tisíc. Podle ministerstva porušil dotační podmínky

7. leden 2020 17:43

Kvůli chybě při čerpání dotace na penzion v Osvětimanech musel spolek Chřibák vrátit milion korun. Ve spolku působí hradní kancléř Vratislav Mynář, jehož firma penzion provozuje.

Spolek Chřibák, ve kterém působí hradní kancléř Vratislav Mynář, musel ministerstvu školství vrátit 975 tisíc korun z celkem 13 milionové dotace. Informoval o tom iRozhlas.cz. Peníze spolek dostal na výstavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, který provozuje Mynářova firma. Podle ministerstva Chřibák porušil podmínky dotace. Kancléř to nechce komentovat.

Čtěte také

Podle ministerstva spolek chyboval tím, že budovu penzionu pronajal. Nový nájemce na ní pak čerpal další milionovou dotaci. Jenže pronájem byl v rozporu s podmínkami, říká mluvčí resortu Aneta Lednová. „Ministerstvo provedlo kontrolu poskytnutých prostředků spolku Chřibák a konstatovalo porušení jedné z dotačních podmínek uvedených v rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ uvedla mluvčí.

Vratislav Mynář rozhodnutí ministerstva nekomentoval. Dlouhodobě tvrdí, že dotaci spolek získal v souladu s pravidly. Ještě loni v létě byl ale přesvědčen, že spolek nic vracet nebude. „Spolek Chřibák nepochybil při čerpání z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Spolek Chřibák nebude muset vracet dotaci 13 milionů korun, protože k tomu není žádný důvod,“ uvedl tehdy Mynář.

Téměř milion korun podle Lednové už spolek na základě rozhodnutí ministerstva vrátil. „Ministerstvo při stanovení výše vratky přihlédlo ke skutečnosti, že poskytnuté prostředky byly použity v souladu s účelem, na který byly poskytnuty, a příjemce učinil kroky k nezmaření investice,“ potvrdila mluvčí Lednová.

autor: Vojtěch Srnka
Spustit audio

Související