Muzeum Podhradí v Buchlovicích otevřelo unikátní výstavu

8. prosinec 2007

Jako první na Slovácku uspořádalo expozici svatých obrázků. Grafiky s církevní tématikou mají sice velmi dlouhou historii a v minulosti se na jejich vzniku podílela dokonce i řada velkých umělců, do výstavních síní regionu se ale v takto ucelené formě zatím ještě nikdy nedostaly. Nyní je jich přibližně pět stovek k vidění právě v buchlovickém Muzeu Podhradí.

Autorem myšlenky je tajemník městyse Buchlovice Miloslav Hrdý: "Na vánoční cyklus jsme měli připravenou výstavu podle plánu, která bude zahrnovat pozoruhodnosti muzea - to znamená to, co jsme ještě nikdy nevystavovali a tak jsme si říkali, co tam všechno asi bude. Když jsem viděl nádherný fond svatých obrázků, tak to bylo jednoznačné."

"Okruh přispěvovatelů do expozice není moc široký. Jsou to kamarádi a přátelé z Buchlovic, Hradiště, něco jsme měli doma, ale ty nejstarší obrázky, které se tady prezentují, jsou z Buchlovic. Podle toho, jak se nám to podařilo datovat, je to od začátku 17. století, způsoby těch tisků, techniky, materiály a hodně ruční papír nasvědčují tomu, že to dělali mniši v nějakých svých dílnách.," dodává Miloslav Hrdý.

Místostarosta městyse Bořek Žižlavský dodal největší počet obrázků: "Já nejsem sběratelem, byla to spíš náhoda. Tyto obrázky se mi od dětství líbily, když se ke mně dostala nějaká svatá modlitební knížka nebo nějaký kancionál, tak jsem ho jako první otevřel a vysypal z něho to, co tam bylo uvnitř. A jaké to jsou poklady, jsem zjistil až teď. Na těch starších obrázcích, ručně vypracovaných jsou i datumy, popisovali si že tu pouť navštívili, kdy tu pouť navštívili a tak dále. Ústřední postavou obrázků je Panna Maria - mariánský kult je jedním z nejfrekventovanějších. "

Výstava potrvá přes vánoční cyklus a skončí 10. ledna.

Spustit audio