Muchova Slovanská epopej v Moravském Krumlově je opět přístupná

19. duben 2011

Slavná Muchova Slovanská epopej ode dneška opět láká návštěvníky do Moravského Krumlova. Po zimní přestávce a měsících dohadování o tom, zda dílo vystaví Praha či Moravský Krumlov, je opět přístupná na původním místě. Není už ovšem kompletní. Pět pláten bylo odvezeno do Prahy a je nyní vystaveno ve Veletržním paláci.

Muchovo dílo si jako první prohlédli žáci místní základní školy. Podle vedoucí expozice Marie Makovičkové bylo moc dobře, že si tak pospíšili, protože minimálně začátek sezóny se rýsuje jako velmi nabitý: "Na zítřek už máme objednaný zájezd. Z Prahy přijede třicet pěrt francouzských návštěvníků. V sobotu, neděli a pondělí bude otevřeno. Každý den se hlásí výpravy. Někdy máme jeden, někdy dva, ale někdy i tři zájezdy denně. Sezóna se rozbíhá velmi dobře."

Lidé musí počítat s tím, že Slovanskou epopej neuvidí celou. Pět pláten je nyní už v Praze. Podle starosty Tomáše Třetiny se ale díky tomu podařilo obrazy lépe uspořádat: "Jsou lépe prostorově rozmístěny. Plátna jsou naprosto v pořádku, neporušená. My jsme rádi, že otevíráme další sezónu Muchových pláten v Moravském Krumlově.

V loňském roce Muchovu Slovanskou epopej navštívilo 60 tisíc návštěvníků. Letos se tento rekord patrně překonat nepodaří, protože sezóna bude o dva měsíce kratší. Zbylé obrazy pak také poputují do Prahy a prostory, v kterých je vystavována, projdou rekonstrukcí.

Spustit audio