Mrkvový koláč s jablky a citronovou polevou

Kuchařka Chutě ročních období přináší recepty typické pro jižní Moravu. Právě z ní vybíráme dnešní recept.

Budete potřebovat:

  • jablka oloupaná a očištěná od jadřinců (200 g)
  • cukr krystal (125 g)
  • prášek do pečiva
  • mléko (60 ml)
  • moukai polohrubou (200 g)
  • cukr vanilkový (1 sáček)
  • 2 vejce
  • olej (125 ml)
  • mrkev (75 g)
  • citrónovou šťávu (60 ml)
  • cukr moučku (125 g)

Postup:

  1. Celá vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme do mouky zamíchaný prášek do pečiva, olej, mléko a nastrouhanou mrkev s jablky.
  2. Pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.
  3. Potom si připravíme citrónovou polevu: citrónovou šťávou nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme prosátý cukr, podle hustoty přidáme lžíci vody.
  4. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou konzistenci.
  5. Celý koláč bohatě polijeme polevou, necháme ztuhnout nejlépe v chladu a poté servírujeme.

Související

  • Jablkový koláč ve skleničce

    Středeční recept Apetýtu vás může inspirovat k přípravě sladkého překvapení. Připravte si jablkový koláč ve skleničce.

  • Šulánky s mákem

    Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!

  • Kefírová buchta podle Petry Burianové

    Tenhle recept Apetýtu si zamilujete! Je jednoduchý a výsledek nadchne každého strávníka. Více prozradí cukrářka Petra Burianová.