Mrkvový koláč s jablky a citronovou polevou
Kuchařka Chutě ročních období přináší recepty typické pro jižní Moravu. Právě z ní vybíráme dnešní recept.
Budete potřebovat:
- jablka oloupaná a očištěná od jadřinců (200 g)
- cukr krystal (125 g)
- prášek do pečiva
- mléko (60 ml)
- moukai polohrubou (200 g)
- cukr vanilkový (1 sáček)
- 2 vejce
- olej (125 ml)
- mrkev (75 g)
- citrónovou šťávu (60 ml)
- cukr moučku (125 g)
Postup:
- Celá vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme do mouky zamíchaný prášek do pečiva, olej, mléko a nastrouhanou mrkev s jablky.
- Pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.
- Potom si připravíme citrónovou polevu: citrónovou šťávou nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme prosátý cukr, podle hustoty přidáme lžíci vody.
- Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou konzistenci.
- Celý koláč bohatě polijeme polevou, necháme ztuhnout nejlépe v chladu a poté servírujeme.
Související
-
Jablkový koláč ve skleničce
Středeční recept Apetýtu vás může inspirovat k přípravě sladkého překvapení. Připravte si jablkový koláč ve skleničce.
-
Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
-
Kefírová buchta podle Petry Burianové
Tenhle recept Apetýtu si zamilujete! Je jednoduchý a výsledek nadchne každého strávníka. Více prozradí cukrářka Petra Burianová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka