Mrkvánky

Mají podobu taštiček nebo psaníček plněných marmeládou nebo klasickou tvarohovou, makovou nebo ořechovou nádivkou. A jsou vynikající.

Budete potřebovat:

těsto:
500 g hrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g tuku
250 g jemně strouhané mrkve
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli

vanilkový cukr na obalení

na náplň:
povidla nebo marmeláda

Postup:

1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto.

2. Rozválíme a vykrajujeme kolečka.

3. Kolečka plníme dobrými hustými povidly, nebo marmeládou, případně klasickou tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní.

4. Překlopíme na půlkolečka a pečeme na 160 stupňů, dokud nezrůžoví.

5. Ještě horké obalujeme ve vanilkovém cukru.

autor: Archiv Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.