Moštěnka letos podpořila na dvě desítky projektů na Zlínsku

21. prosinec 2011

Projekty za miliony korun se letos podařilo uskutečnit obcím Místní akční skupiny Partnerství Moštěnka. Ta sdružuje samosprávy a spolky západního Zlínska a části Olomouckého kraje. Cílem je usnadnit získávání peněz ze státních a evropských fondů na rozvoj venkova.

Členské obce a subjekty Místní akční skupiny Partnerství Moštěnka se nacházejí v zemědělském regionu. Projekty, které se letos realizovaly, tak byly zaměřené především na zemědělce a farmáře. „Letos jsme měli vypsány dvě výzvy. V první jsme podpořili šestnáct projektů, ve druhé výzvě to bylo pět projektů,“ upřesnila mluvčí místní akční skupiny Marie Tesařová.

Místní akční skupiny zvelebují venkov - ilustrační foto

Místní akční skupina Partnerství Moštěnka působí na území západního Zlínska a části Olomouckého kraje od roku 2005. Sdružuje padesát obcí. „Mezi jinými sdružení přispělo na vybavení prodejny potravin v Kyselovicích, rekonstrukci šaten Sokola Rymice a Agrodružstvo Roštění získalo díky členství příspěvek na mléčné automaty,“ dodala Marie Tesařová.

Místní akční skupiny spolupracují nejen v kraji, ale i přes hranice státu. Se slovenskými partnery například Moštěnka připravuje velký projekt obnovy lidových krojů v moravských a slovenských obcích. V letošním hodnocení Národní sítě místních akčních skupin se MAS Partnerství Moštěnka umístila na třetím místě, což obcím přinese vyšší finanční alokaci pro příští rok.

autor: rv
Spustit audio