Moravské střední školy i univerzity se připravují na plánované rozšíření továrny v Rožnově pod Radhoštěm. Otevřou nové technické obory

24. červen 2024 12:19

Plánované rozšíření továrny na čipy v Rožnově pod Radhoštěm bude potřebovat až tisíc nových odborníků. Kde je bude hledat?

Placené stáže, stipendia a přednášky odborníků přímo na školách. To nabízí studentům americká firma onsemi s cílem přilákat do svého závodu v Rožnově pod Radhoštěm odborníky s technickým vzděláním. Výrobu čipů totiž plánuje významně rozšířit a rekordní investice více než 40 miliard korun má mimo jiné přinést tisíc nových pracovních míst. Firma tak bude potřebovat další převážně technicky vzdělané lidi.

Na tuto poptávku reagují i školy v regionu. Například Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel v Rožnově pod Radoštěm už posílá studenty do onsemi na praxe a tato firma některým studentům poskytuje stipendia. Škola také chystá od školního roku 2025/2026 otevřít nový obor Technické lyceum.

Jak na předpokládaný zájem o vysokoškoláky technických oborů reaguje Vysoká škola báňská v Ostravě nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně? Dozvíte se v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Gabriely Hykl.

Informace a reportáže, které s firmou Onsemi a její výrobou v Rožnově pod Radhoštěm souvisí, najdete ZDE.

Spustit audio

Související