Moravská galerie v Brně vystavuje fotografie Ervina Dubského.

5. březen 2006

Právě v těchto dnech mají první návštěvníci Moravské galerie v Brně možnost vidět dosud nevystavené fotografie ze zcela unikátní a teprve nedávno objevené sbírky Ervina Dubského, někdejšího majitele zámku v Lysicích.

Cenné snímky z druhé poloviny 19. století ležely po desetiletí v depozitářích a teprve v závěru devadesátých let se o ně začali zajímat odborníci. To, co ve starých krabicích odhalili, bylo ohromující, prozradil autor výstavy Filip Suchomel: "Našli jsme sbírku, která je srovnatelná se sbírkami v Metropolitním muzeu v New Yorku a Victoria & Albert muzeu v Londýně. Soubor 500 fotografií je skutečně unikátní. Velmi dobře mapuje zejména vývoj čínské a japonské fotografie 60. a 70. let 19. století. Kvalita dochovaných záběrů je navíc jedinečná."

Podrobnosti o autorovi snímků nám řekla kastelánka lysického zámku Martina Medková: "Ervin Dubský byl jako druhorozený syn vyslán na vojenskou dráhu. Právě díky tomu cestoval a přivezl domů zmíněné fotografie. Nejenže tak významně obohatil sbírky lysického zámku, ale byl to vpravdě renesanční člověk. Zajímal se o umění, maloval a dokonce skládal básně. V knihovně našeho zámku, která je mu věnována, je prezentován i jeho autoportrét. Když se opravovala hrobka, měli jsme možnost vidět i jeho pozůstatky, které tam jsou jako jediné zachovány ve výrazné podobě."

"O tom, že máme jeho velmi kvalitní orientální sbírku, jsme od doktora Suchomela věděli. Naše vzájemná spolupráce už trvá 10 let. Pomáhal nám určovat, odkud jednotlivé exponáty pocházejí, jak jsou staré, o jaké techniky se vlastně jedná. Teď přišly na řadu právě fotografie. Ani my sami jsme netušili, jak je ta sbírka významná, že je tak dochovaná a že vlastně žádné jiné muzeum v Evropě podobnou sbírku, kolekci 500 fotografií, nemá," uvedla závěrem kastelánka lysického zámku Martina Medková.

Spustit audio