Mládě slona afrického se ve zlínské zoologické zahradě narodilo mrtvé. Slonice je v pořádku

Mládě slona afrického se dnes ve zlínské zoo narodilo mrtvé, mělo jít o první slůně africké narozené v Česku.

Prvorodička slonice Zola je v pořádku.

"Samice slona afrického Zola krátce po půlnoci 1. července porodila. Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev. Prozatím můžeme jen sdělit, že se jednalo o samičku s porodní váhou 86 kg. Slonice Zola je v pořádku," uvedla zoologická zahrada ve zprávě dnes ráno.

"Několikaleté úsilí celého týmu chovatelů a veterinářů tak bohužel pro tentokrát nevyšlo. Sloni afričtí však stále znamenají budoucnost zlínské zoo," uvedli zástupci zahrady.

Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

První umělé oplodnění slonice africké v Česku se uskutečnilo na konci září 2016. Ošetřovatelé slonice na inseminaci připravovali dva roky, spolupracovali s odborníky ze zahraničí. Pro oplodnění bylo přivezeno zmražené semeno z francouzské zoo, pocházelo od divokého samce z Afriky. Březost slonic trvá 22 měsíců.

Ošetřovatelé a veterináři se na porod pečlivě připravovali a chystali i co nejlepší podmínky pro příchod mláděte. 

Odchovy slonů afrických nejsou snadné. Podle zoologa Kamila Čiháka se za poslední rok na světě narodilo v zahradách jen pět slůňat, časté jsou problémy při porodu nebo po něm. Ošetřovatelé proto zlínským samicím upravili jídelníček, aby Zola příliš nepřibrala a mládě nebylo velké. Zola přibrala 150 kilogramů, mláďata mají většinou 60 až 100 kilogramů.

Zahrada chová tři slonice od roku 2003, vedení zoo zpočátku jejich rozmnožování neplánovalo.

autor: Český rozhlas Zlín

Související