Miroslav opravuje vandalem poničený památník

16. listopad 2007

V Miroslavi na Znojemsku právě přestavují Památník obětem druhé světové války, který loni poničil vandal. Právě probíhající práce ale zdaleka nenapraví jen loňské škody.

"Památník vznikl na popud události před koncem druhé světové války, kdy se do centra města zřítilo sestřelené ruské letadlo. Pamětníci tvrdili, že z ohořelého letadla vytáhli trup ženy s dlouhými vlasy. Proto byla v 70. letech postavena socha letkyně. Dostala název "Proč?". V 80. letech se zde na náměstí stavěla jednota. Nadšenci letoun vykopali a z ostatků se zjistilo, že v letadle byla mužská posádka. Takže ostatky těchto dvou mužů byly uloženy vedle sochy letkyně a takto zde byl památník dalších 20 let," popisuje místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Zlom nastal loňského srpna, kdy památník poničila ruka devatenáctiletého vandala. Mladík zpřerážel sochu letkyně, urazil schránky na ostatky, polámal schody. Město se proto rozhodlo, že památník nejenom opraví, ale využije příležitost a zároveň ho také vylepší. Přibudou například i jména oněch dvou zmíněných ruských mrtvých letců, která se podařilo zjistit.

"Nechali jsme už zpracovat projektovou dokumentaci na revitalizaci celého památníku a pustili jsme se do práce. Pracovníci správy majetku rozebrali poničené schody. Budou nahrazeny decentním chodníkem ze žulových kostek, které jsme získaly při rekonstrukci náměstí Svobody. Všechna zeleň bude nahrazena krásnou novou zelení. Tu hlavní práci - restaurování letkyně - provedl akademický sochař Petr Roztočil se svými spolupracovníky. Takže věříme, že v příštím roce bude památník vypadat tak, jak vypadat má," dodává místostarosta Volf.

autor: hon
Spustit audio