Ministerstvo zdravotnictví: Pacient ze Zlínska není nakažen koronavirem

28. leden 2020 14:18

Pacient ze Zlínska má podle ministerstva zdravotnictví negativní výsledek testu na koronavirus. Od pondělí leží na infekčním oddělení nemocnice v Uherském Hradišti.

Muž z Hulína na Kroměřížsku, který byl na začátku ledna jako turista v Číně, přišel v pondělí do nemocnice s příznaky chřipky, poté byl převezen do Uherského Hradiště.

„Obdrželi jsme oficiální zprávu od Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze, kam jsme v pondělí odpoledne odeslali vzorky na rozbor. Muž je momentálně ve stabilizovaném stavu, cítí se dobře a po vyloučení nákazy novým koronavirem není podle našich lékařů důvod k jeho další hospitalizaci. Ještě dnes by tak měl být propuštěn do domácí péče,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Žádný jiný případ podezření na nákazu novým koronavirem se v tuto chvíli v nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži neobjevil.

Další zatím nepotvrzená podezření zůstávají u pacientů v Moravskoslezském kraji a pražské Nemocnici Na Bulovce.

Čtěte také

Lékaři v Česku prověřovali už několik případů podezření na koronavirus. V Praze bylo od pátku laboratorně testováno pět lidí, výsledky byly podle informací hygienické stanice negativní. Nyní se čeká na výsledky u čínského turisty. Další podezření byla v Kroměříži, Českých Budějovicích a dvě v Opavě, u tří lidí už byla vyvrácena.

Na nový koronavirus, který se šíří z čínského města Wu-chan, v Číně zemřelo už 106 lidí a na 4500 osob je jím v této zemi nakaženo. Několik desítek případů je potvrzeno i mimo Čínu, oběti jinde ale hlášeny nejsou.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související