Mezinárodní centrum klinického výzkumu bude v Brně

18. únor 2006

Mezinárodní centrum klinického výzkumu konečně má podporu klíčových členů vlády a během pár týdnů by projekt mohl být schválen. Ve čtvrtek to v Brně oficiálně oznámil místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Potvrdil také, že jeho úřad je připraven ještě letos uvolnit první část peněz na výstavbu.

Projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu, které má vzniknout za cenu dvou miliard v areálu Nemocnice u sv. Anny v Brně, málem doplatil na spory, které se rozpoutaly po zveřejnění záměru. Zatímco jedni jej vítali, vytvořila se poměrně silná skupina odborníků kteří tvrdili, že stavět cokoliv podobného je zbytečným plýtváním peněz daňových poplatníků. Autorům se ale postupně podařilo námitky vyvrátit.

Cílem projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno je vybudovat na území ČR generačně zcela nové klinicko-výzkumné vzdělávací centrum, jehož hlavní výhodou v té mezinárodní souvislosti je schopnost výrazně urychlit proces výzkumu a vývoje. Pokud se projekt centra bude realizovat, umožní to zapojit ČR do mezinárodních projektů v oblasti nezávislého lékařského výzkumu či do projektů průmyslového výzkumu se zaměřením na lékařské technologie. Dále umožní tento projekt získat přístup ČR k finančním zdrojům z USA a ES." - říká spoluautor projektu Tomáš Kára.

Jedním z těch, kteří projektu nevěřili byl dlouho i premiér a proto odmítal diskusi o tomto bodě zařadit na jednání vlády. Jak ale tento týden potvrdil ministr Bohuslav Sobotka podařilo se dosáhnout dohody mezi klíčovými členy vlády a už se dokonce hledají peníze na stavbu.

"My jsme připraveni první prostředky uvolnit již v letošním roce. Předpokládáme, že v důsledku nutných pravidel pro výběrová řízení ta samotná realizace bude zahájena na sklonku letošního roku." - říká Bohuslav Sobotka.

Ačkoliv souhlas vlády stále není ještě oficiální, zainteresovaní věří, že chod událostí teď už nic nezvrátí. Pro jih Moravy pak je důležité, že součástí dohody je i to, že centrum bude v Brně nikoliv v Praze.

"Americký partner chtěl vědět jestli projekt bude realizován v ČR. Za předpokladu, že by tento projekt nebyl realizován v Brně nabídl ministr zdravotnictví druhou variantu - Prahu. Jsem velice rád, že Brno o tento projekt nepřišlo a že naopak se podařilo přesvědčit všechny, že centrum má vzniknout právě tady." - potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka.

Spustit audio