Města i organizace se hlásí o desítky milionů z ruské Sberbank. Zlínští hokejisté žádají o pomoc radnici

22. srpen 2022 09:53

Města a instituce ve Zlínském kraji se snaží uplatnit své pohledávky u zkrachovalé Sberbank. Do insolvenčního řízení se přihlásily například Technické služby Zlín.

Vůbec nejvyšší pohledávku mají v bance s vazbami na Rusko právě Technické služby Zlín a to 67 milionů korun. Běžný provoz společnosti to ale neohrožuje, protože podle ředitele technických služeb Jakuba Černocha byly veškeré prostředky uložené ve Sberbank rezervou na budoucí rekultivaci skládky.

Vysoké částky – okolo jednadvaceti milionů korun – mají zablokovaná města Uherské Hradiště a Uherský Brod. Brod už se do insolvenčního řízení přihlásil, Uherské Hradiště tak učiní v nejbližších dnech.

Uherské Hradiště má podle mluvčího Jana Pášmy dostatek volných finančních prostředků a z tohoto důvodu tak zatím nemusí nijak omezovat plánované investice. To doposud platilo i o Uherském Brodu, nezávislý místostarosta Petr Vrána ale připustil, že v dalším období může utlumení některých investic nastat. Žádné konkrétní ale nezmínil.

Čtěte také

Problémy chybějící peníze nadělaly i zlínskému hokejovému klubu, který má ve Sberbank čtyři miliony korun. Jednatel klubu Jiří Marušák řekl, že klub požádal město Zlín o poskytnutí překlenovacího úvěru. Momentálně se čeká na jeho schválení.

Podle insolvenčního návrhu má Sberbank desítky tisíc věřitelů, kterým ke 30. červnu dlužila asi 61 miliard korun. Český rozhlas zjistil, že věřitelé ale doposud požádali pouze o zlomek této částky – konkrétně o zhruba jednu a půl miliardy korun. Věřitelé se do insolvenčního řízení můžou přihlásit do 9. září.

Všechny oslovené subjekty doufají, že vzhledem k vysokým aktivům Sberbank dostanou zpět co největší částku – v ideálním případě všechny peníze.

Přednost při vypořádání bude mít každopádně největší věřitel – a to Garanční systém finančního trhu, který vyplácel základní náhrady až do výše dva a půl milionu korun. Na ty mělo nárok přes 106 tisíc klientů banky. Místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal Českému rozhlasu řekl, že pokud by obcím hrozilo, že o většinu peněz přijdou, je svaz připravený jednat s vládou o kompenzacích.

Spustit audio

Související