Mění se popraskané a shnilé trámy i barva. Maměnka na Pustevnách se přizpůsobí Libušínu

Valašské muzeum v přírodě opravuje chatu Maměnka na Pustevnách.

Valašské muzeum v přírodě opravuje chatu Maměnka na Pustevnách.Dělníci vymění za čtyři miliony korun popraskané nebo shnilé trámy a desky. Na památce pracují od letošního července.

Libušín se vrací do bývalé krásy. Prošli jsme se stavbou

Libušín se vrací do bývalé krásy

V novém objektu je použito asi sedm procent prvků z původní chaty, které se podařilo zachránit, nebo byly po přestavbách uloženy v depozitáři.

Dílo architekta Jurkoviče také natírají, aby se objekt svou barevností přizpůsobil budoucí podobě sousedního Libušína. Zatím dokončili nátěr západní a jižní strany.

Přes zimu práce přeruší a znovu začnou na jaře. Práce na Maměnce by podle vedení muzea měly skončit v září v příštího roku.

Areál staveb na Pustevnách v Beskydech je tvořen objekty Libušín, Maměnka, Pustevenka a Valašskou zvonicí. Vybudován byl v letech 1897 až 1899 na objednávku Pohorské jednoty Radhošť podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče a stavitele Michala Urbánka.

V roce 1947 hrozila stavbám kvůli jejich špatnému technickému stavu demolice. Jen díky zásahu Jurkoviče se podařilo stavby zachránit. Podruhé hrozil areálu zánik na přelomu 80. a 90. let, kdy byla kvůli nedostatku peněz zastavena rekonstrukce objektů. Celou situaci navíc komplikoval spor o vlastnictví objektů.

V roce 1995 se vlastníkem areálu stalo Valašské muzeum v přírodě. V témže roce byl areál vyhlášen národní kulturní památkou.

autor: Gabriela Hykl

Související