Libušín se barevně vrátí do roku 1925. Upraví se i vzhled Jurkovičovy Maměnky

Libušín na Pustevnách bude po obnově mírně jinak barevný než před požárem

Stavba nového Libušína začala loni v červnu, obnova by měla být dokončena příští rok. Památka postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče před čtyřmi lety vyhořela.

Libušín se po obnově vrátí včetně barevnosti do roku 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. "Dělali jsme velmi podrobný průzkum, odštipovaly se lištičky, seškrabávaly se vrstvy barev, abychom se dostali k původní barevnosti," uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Stavba bude světlejší, změní se i odstíny barev. "Stavba je nová, nebude to tak začernalé. Červená nebude tak výrazná, bílá také ne, bude lehce do okrova," uvedl ředitel.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm chce vybudovat nový areál, který bude představovat salašnictví, lesní a horské hospodaření. Jeho pracovní název je Kolibiska. Muzeum chce také přilákat děti programem s podtitulem Živé muzeum - Muzeum pro děti.

 

Muzeum také upraví barevnost sousedního objektu Maměnka, který rovněž navrhl Jurkovič. "Objekty patří nerozlučně k sobě. Teď jsme v období, kdy Maměnka potřebuje údržbu, chceme obnovit barvy už do podoby, jak bude vypadat Libušín," řekl Ondruš.

Libušín bude podle jeho slov letos hotový až do fáze venkovních nátěrů, bude mít střechu, okna, podlahy, instalace. Na začátku příštího roku se budou dělat dokončovací práce, stavba by měla být dokončena na konci června.

Veřejnost by měla obnovený Libušín začít využívat v zimní sezoně 2019/2020. V novém objektu bude použito asi sedm procent z původního Libušína, která se podařilo zachránit, nebo byly původní části uloženy v depozitáři. Obnova by měla vyjít na 100 milionů korun.

obnova Libušína pokračuje

Související