Medici radili Brňanům, jak si čistit zuby

10. říjen 2007

Zhruba 40 studentů Lékařské fakulty Masarykovy univerzity radilo včera lidem v ulicích Brna, jak si správně čistit zuby. Svůj stan si postavili na náměstí Svobody, kde měli modely čelistí a zvětšené zubní kartáčky. Na nich kolemjdoucím ukazovali správnou techniku. Jak si správně čistit zuby, poradila Lenka Malinová - studentka zubního lékařství.

"Důležité je používat stíravé pohyby, nasazovat kartáček na dáseň a setřít směrem dolů k zubu. Špatné je používat horizontální pohyby, tím se totiž poškozuje dáseň, ustupují krčky a nastává pradontoza. Karáček by měl být měkký, tvrdý kartáček opět poškozuje dáseň, která je měkká a použitím tvrdého kartáčku ustupuje nahoru a odhalují se krčky. Takže kartáček musí mít měkké štětiny, hustě osazené, aby zasáhly celou plošku zubu, a měl by mít také malou pracovní hlavu, aby se s ním dostalo na všechny prostory."

"Mezizubní prostory je také potřeba čistit, protože tam vzniká největší počet kazů v dospělosti. Jsou na to nejlepší mezizubní kartáčky, které používáme před nebo po samotném čištění zubů, a to jednou denně. Existují různé velikosti, důležité je, aby velikost vybral zubní lékař. Každý má mezizubní prostory různě velké. Dají se čistit i zubní nití, ale kartáček se štětinkami je lepší, protože lépe obemkne celý zub a prostory vyčistí. Používání nitě je hodně náročné na techniku, ne každý to zvládne. Mezizubní kartáček je jednodušší, používání je snazší a pohodlnější," doplňuje Lenka Malinová.

Lidé se nejčastějí ptají, jak dlouho si zuby čistit. Na to se ale nedá jednoznačně odpovědět. Každý je jinak zručný, každému to jinak trvá dlouho. Nejlepší by bylo čistit si zuby 10 minut, ale to tak dlouho v koupelně málokdo vydrží. Studenti doporučují s kartáčkem bez pasty sednout si k televizi a tam 10 minut čistit zuby. Potom zajít do koupleny, vypláchnout a pokud potřebujeme pocit z čistých zubů s pastou, tak jen narychlo s pastou dočistit. A nejčastější chyby? Jsou to horizontální pohyby při čištění a použití tvrdého kartáčku. To je podle budoucích stomatologů strašné zlo pro dáseň a vznik častých problémů.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio